Роджър Федерер победи стария си съперник Рафаел Надал в класиката в тениса и се класира за финала на "Уимбълдън". Маестрото излезе победител в невероятен дуел на централния корт и със 7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4 прекърши мечтите на испанеца за трета титла в Лондон.

Швейцарецът изигра един от най-добрите си мачове през годината, допускайки съвсем леки колебания във втория сет. Надал също показа най-доброто от себе си и спаси четири мачбола, но след три часа и две минути трябваше да признае превъзходството на Федерер и да напусне корта победен.

Осемкратният шампион Федерер ще играе за 12-и път във финала на "Уимбълдън", като негов съперник ще бъде Новак Джокович. Това ще бъде общо 31-и финал (баланс 20:10) за Маестрото в турнири от Шлема, като той е №1 по този показател в историята. 

Федерер се класира за първия си финал от Australian Open през 2018 г. насам.

Двамата големи съперници се изправиха един срещу друг за 40-и път. Това се случи 11 години след последния финал помежду им в Лондон, когато през 2008 г. Надал сломи Федерер в драматичен петсетов мач и прекъсна серията на Маестрото от пет титли в турнира.

Дотук всички мачове помежду им на "Уимбълдън" бяха финали.

"Чувствам се много изтощен, защото мачът беше дълъг и много интензивен. Нивото беше много високо. Рафа направи някои невероятни удари в края и просто не се предаваше", каза Федерер след двубоя.

"Наслаждавах се много на мача и съм доволен от играта си с някои леки изключения. Чака ме нова тежка битка, защото Новак играе превъзходно от началото на турнира, той е солиден като скала и ще защитава титлата си. Сега просто съм развълнуван от победата ми над Рафа", допълни Маестрото.

Победата е 16-а за Федерер в мачовете му с Надал, но балансът още е в полза на испанеца. Само в Големия шлем това беше четвърти успех от 14 мача. В последните осем мача от всички турнири обаче Федерер има седем победи.

Той завърши срещата с 14 аса и само една двойна грешка. Уинърите на Маестрото бяха 51 при 27 непредизвикани грешки. До самия край на срещата Надал беше с приблизително равенство на уинърите и грешките, но завърши с 32 срещу 25.

Голяма разлика се видя в подхода на двамата, като швейцарецът излезе 33-и пъти на мрежата и спечели 25 точки, докато Надал само две от 11 опита.

В другия полуфинал Новак Джокович се справи с приятната изненада в турнира Роберто Баутиста Агут 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 и си осигури шести финал в Лондон. Световният №1, който ще играе за пета титла на кортовете в "Ол Инглънд клъб", се нуждаеше от 2.50 часа, за да се справи с 22-ия в ранглистата.

Двамата стари съперници започнаха солидно двубоя, като разчитаха на своите силни страни. Надал имаше затруднения с подаването на Федерер, като не успяваше да отговаря на агресията на Маестрото. Той посрещаше далеч зад основната линия, като швейцарецът постоянно варираше с началния си удар.

Резултатът се движеше гейм за гейм, като Надал трябваше да спасява точка за пробив в осмия гейм, който можеше да се окаже ключов. Испанецът все пак се защити, за да може да се задържи в сета при 4:4. Федерер от своя страна беше много солиден на начален удар и не даде нито точка за пробив.

Стигна се до тайбрек, в който швейцарецът допусна минипробив, но успя да отговори. Ключова се оказа серия от пет поредни точки за Маестрото, които от 2:3 изведоха Федерер до успех в сета.

В първата част той реализира седем аса и нито една двойна грешка. Ветеранът търсеше агресията и бързите разигравания, които в сета му донесоха успех.

Вторият сет започна с ключова промяна в поведението на Надал, той влезе по-навътре в корта при първия сервис на Федерер и изненадващо се изтегли по-назад при втория. С решенията си испанецът изненада своя съперник и в сета Федерер спечели само 22% от разиграните точки на втори сервис.

Двукратният шампион реализира два пробива – в четвъртия и шести гейм, като в същото време даде само веднъж на Федерер да спечели своето подаване. Надал се движеше по прекрасен начин, докато швейцарецът започна да греши по-често и нямаше отговор на поведението на съперника си. Само за 37 минути Надал спечели втория сет с 6:1 и изравни резултата.

В края на сета, виждайки че Федерер изостава драстично, той започна да пести сили и да се пази за предстоящата трета част, което се оказа правилното решение. Маестрото започна ударно в третия сет, като реализира ключов пробив в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1.

Последва маратонски гейм, в който Надал можеше веднага да върне пробива, но не се възползва от три възможности, като Федерер някак успя да измъкне подаването си. До края на сета изненада нямаше и въпреки усилията на Надал, той дори не получи шанс да разклати осемкратния шампион.

Нивото на игра беше много високо, а публиката на централния корт видя невероятни изпълнения и от двете страни на мрежата.

Федерер затвори сета с гейм на нула за 6:3 и се насочи към четвъртия сет с много повече учереност.

Изоставането на Надал го принуди да бъде по-агресивен на корта и да потърси взимането на инициативата. Испанецът обаче започна да греши по-често в началото на четвъртия сет и допусна пробив в третия гейм, давайки предимството на своя съперник.

Стигна се до 5:3 и ситуация, при която Надал беше изправен до стената. Испанецът трябваше да спасява и мачбол два пъти в своя сервис гейм, но издържа и върна напрежението в полето на Федерер.

Маестрото пропусна още два мачбола, но в крайна сметка при петата си възможност не сгреши, за да сложи точка на спора след повече от три часа битка.

По-рано в първия полуфинал Джокович се справи с Роберто Баутиста Агут 6:2, 4:6, 6:3, 6:2 и ще играе за шести път в мача за титлата. Сърбинът допусна колебания само във втория сет, но след като загуби повиши още повече нивото си, което остави Баутиста Агут без отговор.

В мача Джокович записа 42 печеливши удара и 9 аса срещу само 29 непредизвикани грешки. В същото време Баутиста Агут направи 34 уинъра при 30 непредизвикани грешки.

"Този турнир се развива прекрасно за мен. Да бъдеш на финал е фантастично. Наистина е невероятно да достигнеш до финала на "Уимбълдън". Трябваше да покажа много стабилна игра. Баутиста Агут е много добър играч, той седи здраво на корта, пласира отлично сервисите си и това ми създаде проблеми. В началото на третия сет мачът бе много равностоен и това можеше да ми създаде проблеми, но останах концентриран", каза веднага след срещата Джокович.

Дневник