Мястото, което трябва да изберат британците търсещи алкохолна ваканция това лято е българският курорт Слънчев бряг, пише британският таблоид "Сън" (The Sun), като се позовава на статистика на британската държавна пощенска служба Post Office. Пиенето в България е най-евтино, пише авторката на статията Цин Се и съветва читателите да избягват Франция, където бирата струва над три пъти по-скъпо отколкото в България.

Се отбелязва, че в Слънчев бряг не само са едни от най-ниските цени на бирата и виното сред европейските морски курорти, но и тази година е с близо 14 процента по-евтино в сравнение с миналото лято.

За сравнение бирата е с 342 процента по-евтина в Слънчев бряг, отколкото в Ница, а виното - с около 238 процента. При това положение не е изненада, че Слънчев бряг се превърна в новия Магалуф, популярен курорт на испанския остров Майорка, за обичащите купона британци, пише Цин.

 Тя отбелязва също, че българският курорт е изгоден за семейни ваканции, а цените на храната по заведенията са едни от най-ниските.

Изводите и са подкрепени със статистика за цените на напитките и храната в заведенията. От таблицата публикувана в изданието се вижда, че само няколко неща са по-евтини в други популярни за летуване страни отколкото в България. Сред примерите е, че кафето в Португалия е 0.64 паунда в Португалия, докато в България е 0.72 паунда, бутилка кола в България е 0.97 паунда, а в Турция 0.87 паунда.

Според статистиката хранене в България за семейство включващо и кафе, кола, бира и вино излиза 32,12 британски паунда и това е най-евтино в Европа. Най-близо до България е Турция, където този пакет струва над 50 лири. На другата крайност е Италия, където ще трябва да платят за това 129.65 паунда.

Дневник