Американската космическа агенция НАСА установи най-големия цъфтеж на водорасли в света от момента, в който следи този процес чрез събраните данни от снимките на сателитите си. Поясът от кафяви водорасли се разпростира от Западна Африка до Мексиканския залив и преминава през целия Атлантически океан.

Според учени от Университета на Южна Флорида процесът се дължи на океанските течения. Същите тези течения очертават границите на Саргасово море, което се намира в средната част на Северния Атлантически океан. Цялата му повърхност е покрита с водорасли и водата не се вижда от тях. От различни страни в него проникват и различни течения и така водата в морето се върти по часовниковата стрелка. Тези течения действат като преграда и не позволяват водата в Саргасово море да се смеси със студените води на океана.

Досега в НАСА не са виждали разпростиране на цъфтящи водорасли на толкова голяма територия. От агенцията уточняват, че при цъфтеж водораслите увеличават значително масата си и могат да предизвикат сериозни проблеми при водния транспорт. Агенцията припомня още, че през миналата година повече от 20 милиона тона от тях са се носили по повърхността на водите на Карибско море, Мексиканския залив и източния бряг на Флорида, като това са едни от най-популярни плажни дестинации.

Според Чуанмин Ху от Американския колеж по морска наука химичните процеси в Атлантическия океан трябва да са се променили сериозно, за да се стигне до толкова масивен цъфтеж на водорасли.

"Биохимичните процеси в океаните на Земята се променят в отговор на естествените и човешките действия. Може да сме свидетели на промени в екосистемите на океаните, които биха могли да имат важни последици за морските организми, от които зависи и човекът", каза от своя страна Пола Бонтемпи, която управлява програмата на НАСА по биология и биогеохимия на океаните.

Дневник