Община Шумен се управлява изключително лошо. Тук се ползва най-скъпата вода - без пречиствателна станция, с мрежа в ужасно състояние. Има изключително лоша инфраструктура, а държавната болница е почти пред фалит.

Това каза на пресконференция днес в Шумен председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Много тревожно колегите ми споделиха за новопостроената спортна зала - гордостта на Шумен ни на правителството, за това, че тя за 6 месеца има само 7 мероприятия, изключително високи такси, заради което не могат да тренират там клубовете, не се дава безплатно за тренировки. Тоест едно хубаво и скъпо съоръжение, което няма приложение в практиката", подчерта като проблем за Шумен Корнелия Нонова.

Тези фактори, както и изоставането от ГЕРБ на парламентарните избори само със 188 гласа дават увереност на червените, че ще спечелят кметските избори наесен. "Това ни дава увереност да мислим, че на местните избори можем да направим пробив и да спечелим", каза Нинова.

В Шумен тя и членове на Изпълнителното бюро на партията проведоха изнесено заседание, целта на което бе да обсъдят проблемите, възможните им решения, както и да обсъдят кандидатите за кметове и подготовката за изборите.

Нинова бе категорична, че  партията в Шумен ще излезе единна на изборите ще има добър кандидат за кмет. "Структурите ни и тук и в цялата област са в много висока степен на готовност за изборите с кметове и листи, но се обръщаме и към други политически партии и неправителствени организации и сдружения за едно общо обединение за смяна на модела. Защото държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво. Това са феодални владения, където от години са се окопали ПП ГЕРБ с шуробаджанащина и т.н. Този модел може да започне да се променя на местните избори", каза Нинова.

"Последните 4 години едва ли бихме ги определили като нещо нормално случващо се в град Шумен. Тоест то бе едно изконсумиране на оставеното наследство от БСП. Нашето виждане е да търсим подкрепа от шуменските граждани БСП да даде възможност Шумен да тръгне по нормалния начин, по който се развиваше", заяви от своя страна народният представител Иван Иванов.


Общинският председател на БСП в Шумен Веселин Пенчев пък даде пример за лошо управление с това, че общината изгуби възможността да кандидатства за 12 млн. лв. за електрически автобуси по ОП "Транспорт" заради това, че нямаме общинско предприятие за градски транспорт. 

Той обясни, че в общината вече са преминали близо половината от събранията на първичните партийни организации за номиниране на кметове. Нито той обаче, нито Корнелия Нинова пожелаха да разкрият кои местни партийци получават най-много номинации до момента. 

"Избързвате с тези въпроси, защото събранията предстоят, конференцията е в началото на септември. До тогава нито аз ще си позволя да кажа име, нито надявам се някой от колегите, защото в нашата партия има ред.  До тука има номинации на трима - четирима, но продължават събранията и на самата конференция ще бъдат номинирани кметовете. Ние няма да налагаме силово кандидатури от София, но ще помагаме с всичко, с каквото можем структурата да се консолидира и да се явим единни. От това, с което ме запознаха колегите, има и по-тяснопартийни кандидати, така по-широко. Първо да се обединим около политики, какво искаме да променим на общинско равнище, в държавата, да се обединяваме само около човек не е нещо стабилно. То е необходимо, но е на второ място", заяви Нинова. 

Тя добави, че БСП в Шумен не е разцепена, но призна, че има спорове и противоречия, които трябва да се изгладят. Нинова обясни, че всяка община на своя конференция ще реши с кого да се коалира за изборите - дали да издига свой кандидат, дали да подкрепи чужд или някой независим.

ШУМ.БГ