Френската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи по парижкия булевард Шан-з-Елизе. Няколко часа по-рано по него премина традиционният военен парад по случай националния празник на Франция пред погледа на президента Еманюел Макрон и други европейски лидери, предаде Ройтерс.

Веднага след края на парада централният булевард на френската столица отново бе отворен за движение, но неколкостотин демонстранти от движението на "жълтите жилетки" се опитаха да го окупират. Кадри на телевизия "Бе Еф Ем" показват полицаи, използващи сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, някои от които с качулки. Демонстрантите се опитаха да блокират булеварда с метални барикади, контейнери за смет и други отломки, хвърляха предмети по полицаите с освирквания и запалиха кошче за боклук.

Парижката прокуратура потвърди, че сред задържаните са известните протестиращи Жером Родригес и Максим Никол. Те са задържани за разпит по подозрение в организиране на незаконна демонстрация.

Полицията посочи, че 152-ма души са арестувани в града за нарушения като провеждане на протести, без да бъдат информирани властите, вандализъм, нападение на официални представители и носене на оръжие

БТА/ Дневник