Полицията в Москва арестува опозиционни политици, които не бяха допуснати до изборите на протест пред местната избирателна комисия. Близо 1000 души се събраха в централната част на Москва днес с искания опозиционни кандидати да бъдат включени в изборите за градския парламент на Москва през септември, предаде Асошиейтед прес. Според други източници протестиращите са били няколко хиляди.

Протестът бе обявен като среща между опозиционни лидери и техни избиратели, след като подписи, събрани за няколко кандидати, не бяха признати от избирателната комисия на Москва.


Демонстрантите скандираха лозунги като "Ние сме властта тук" и "Путин е крадец". Иля Яшин, един от кандидатите, чиито подписи бяха отхвърлени от комисията, призова демонстрантите да поемат с него към кметството, за да заявят предизборните си искания.


На видео се вижда, как полицаи влачат кандидатката за местен парламент Любов Соболь към арестантската кола, докато тя повтаря, че има право да се среща с избирателите си. Задържаните са били поне 40.

Събирането пред избирателната комисия е продължило над 6 часа. От публикации в туитър на протестиращи кандидати се вижда, че полицията е започнала да ги арестува и да разпръсква протеста със сила около 19:30 ч. (българско време). Сред задържаните са независимите кандидати Илья Яшин, Любовь Соболь, Иван Жданов, Юлия Галямина и Андрей Орел, както и кореспондентът на телевизионния канал "Дождь" Алексей Коростелев.

Полицията е употребила сила, включително палки. На ранените е отказана медицинска помощ.

Местните власти в най-големите руски градове - Москва и Петербург и са направили всичко възможно за да не допуснат до местните избори независими кандидати.