Днес Венеция, Амстердам, Барселона, Париж, Рим са потърпевши от наплива на туристите, но само след десетина години същото твърде вероятно ще се случи и в други туристически градове. През миналата година делът на градските туристи достигна 45% от общо 1.4 млрд. международни туристически пътувания, а прогнозата е, че той ще расте, както ще нараства и населението на самите градове.

Затова Световният съвет по туризъм анализира 50 града в света и посочи седем от тях, където увеличението на броя на туристите много скоро може да има катастрофални последици.

Анализаторите на световната организация са групирали градовете в пет категории в зависимост от това доколко са готови да посрещнат нарастващия наплив. Взети са предвид състоянието на градската среда и инфраструктурата, стабилността, мащабът и концентрацията, опазването на околната среда, доколко е устойчив туризмът, държавната политика и други фактори.

В резултат се оказва, че най-големи проблеми заради недостиг на ресурси ще изпитват Банкок, Кейптаун, Делхи, Хошимин, Истанбул, Мексико сити и Джакарта. Тези градове трябва да подобрят качеството на водоснабдяването и сметосъбирането, да се погрижат за баланса в инфраструктурата, да подобрят предлагането на настаняване и занимания за туристите.

В анализа са посочени и градовете, които с годините са се научили да управляват свръхтуризма - Берлин, Дъблин, Мадрид, Лондон, Маями, Ню Йорк. Експертите прогнозират, че увеличението на туристическите пътувания няма да претовари в следващото десетилетие и Пекин, Чикаго, Хонконг, Токио.

За тези, които търсят по-слабо натоварените градски дестинации Световният съвет по туризъм препоръчва да потеглят към Богота, Лима, Кайро, Москва още сега.

Градове със сравнително слабо развитие на туризма и ниско ниво на туристи засега - Богота, Буенос Айрес, Кайро, Чънду, Куала Лумпур, Лима, Манила, Москва, Мумбай, Рио де Жанейро, Рияд.

Градове с нарастващ натиск на туризма - Банкок, Кейптаун, Делхи, Хошимин, Истанбул, Джакарта, Мексико сити.

Градове, в които нарастващият интерес на туристите не създава напрежение за градската среда - Пекин, Чикаго, Дубай, Хонконг, Мюнхен, Осака, Шанхай, Сингапур, Токио, Вашингтон.

Утвърдени градски дестинации за отмора и бизнес пътувания, в които притокът на посетители провокира допълнителен растеж - Окланд, Берлин, Дъблин, Лас Вегас, Лисабон, Лондон, Лос Анджелис, Мадрид, Маями, Ню Йорк, Севиля, Сидни.

Много търсени за екскурзия градове, в които напливът на туристи и техните занимания създават напрежение - Амстердам, Барселона, Париж, Прага, Рим, Сан Франциско, Стокхолм, Торонто, Ванкувър.

Дневник