Икономическият растеж на Китай се е забавил до 6.2% във второто тримесечие на тази година, най-ниската му стойност от 27 години, предаде днес Ройтерс.

Агенцията обяснява забавянето с намаляване на вътрешното и външното търсене на фона на увеличаващ се търговски натиск от САЩ.

Растежът се е забавил спрямо 6,4 на сто през първите три месеца на годината, съобщи днес националната статистическа служба, цитирана от БТА.

Темпът все пак остава в границите на целите, определени от правителството за текущата година за растеж от поне 6 на сто. Данните обаче сочат, че втората по големина икономика в света е възпрепятствана от търговската си война със САЩ, отбелязва ДПА, цитирана от българската агенция.

Икономическото забавяне до голяма степен се дължи на застоя в производствения сектор, като строителството и потреблението остават силни, отбелязват експерти. 

Продължилите с месеци преговори между Пекин и Вашингтон за намиране на решение за търговските им спорове неочаквано бяха спрени през май, когато американският президент Доналд Тръмп вдигна митата за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Китай отвърна с по-високи мита за американски внос за 60 млрд. долара.

Тръмп и китайският президент Си Цзинпин миналия месец договориха примирие в търговската война. САЩ обещаха да се въздържат от налагане на нови тарифи и да вдигнат някои от ограниченията за китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei).

И някои положителни данни за промишлеността

Китайското промишлено производство е нараснало с 6,3 процента през юни спрямо предходната година, сочат публикувани днес официални данни. Показателят се повишава след 17-годишния минимум през май и надминава очакванията на пазарите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха растеж от 5,2 процента спрямо 5 процента през май.

Инвестициите в дълготрайни активи през първата половина на годината са нараснали с 5,8 процента спрямо предходната година, се посочва в публикуваните данни на Националната статистическа служба, спрямо растежа от 5,5 процента, прогнозиран от анализаторите.

Инвестициите в дълготрайни активи на частния сектор, които са 60 процента от общите инвестиции в страната, са се увеличили с 5,7 процента през периода януари-юни спрямо растеж от 5,3 процента за януари-май.

Продажбите на дребно са нараснали с 9,8 процента на годишна основа през юни. Анализаторите очакваха растежът да се охлади до 8,3 процента спрямо 8,6 процента през май.

Търговските партньори на Китай и инвеститорите наблюдават отблизо състоянието на втората най-голяма икономика в света. Продължаващата вече година китайско-американска търговска война нанася вреди на бизнеса и инвестициите, като подклажда страхове от глобална рецесия.

Клуб Z