Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Тръмп разполага с правомощието "да откаже или да отложи налагането" на санкции срещу Турция, предаде Ройтерс, цитирайки "Хабертурк".

    "След като такъв е случаят, Тръмп трябва да открие "златната среда", заяви държавният глава.

Изказването му е провокирано след като Вашингтон предупреди, че ще реагира, ако Анкара се сдобие с руската противоракетна система С-400. Първата партида пристигна преди три дни.

На срещата на Г-20 в Япония Тръмп оневини решението на Ердоган да се сдобие с зенитно-ракетния комплекс и вместо това обвини администрацията на Обама, че не е продала американската алтернатива - противоракетната система "Пейтриът".

    "В момента не смятам, че Тръмп е на същото мнение като подчинените му и той е оповестил това пред всичките световни медии." сподели турският държавен глава. "Като купуваме С-400 ние не се подготвяме за война. Ние се опитваме да гарантираме мира и нашата национална сигурност", добави той.

Въпреки приятелските думи на Тръмп представители на САЩ обявиха, че няма промяна в намерението на страната да наложи санкции, които са предназначени за всяка държава, която закупува руско оръжие.

Държавният секретар Майк Помпео заяви в интервю пред "Вашингтон пост", че "законът налага издигането на санкции и аз съм уверен, че ние ще се съобразим със закона и че президентът Тръмп ще се съобрази със закона".

Турция също е заплашена от това да бъде изключена от програмата на САЩ за бойни самолети Ф-35 - няма да може да ги произвежда, нито да ги купува.

Според Пентагона притежаването на С-400 може да застраши бойните самолети, ако провеждат учения в един и същи регион. Ердоган отбеляза, че Анкара е поръчала повече от 100 бройки Ф-35 и че очаква САЩ да изпълни сделката.

Клуб Z