Традиционно и тази година факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен на НВУ „Васил Левски” – Велико Търново ще е домакин на общоармейския шампионат по военен трибой. Състезанието ще се проведе от 16 до 18 юли.

Тази година в шампионата ще се включат и жените военнослужещи в Българската армия. Заявки за участие са подали 7 отбора от всички видове въоръжени сили на България, както и НВУ, Военна полиция. Всеки отбор се състои от 5 мъже и 4 жени, като в индивидуалните надпревари за двата пола ще има отделно класиране. Това съобщи за ШУМ.БГ полковник Сашо Евлогиев. Той допълни, че  другата новост в тазгодишния шампионат е в дисциплината „хвърляне на граната“, където ще се използват нов вид гранати, а освен в цел, участниците ще се състезават и кой ще хвърли гранатата най-далеч.

Официалното откриване на състезанието ще се проведе от 7,15 часа на плаца на Военния факултет на 16 юли. След това на полигона в Дивдядово ще се състои надпреварата в първата дисциплина „стрелба с автомат Калашников“. Участниците ще покажат своята точност в стрелбата с оръжието от три позиции: лежешком, от коляно и стоешком.

В същия ден в следобедните часове на стадиона на Факултета ще се проведе втората дисциплина „хвърляне на граната“. На 18 юли е кросът, като мъжете ще изминат дистанция от 8 км, а жените – от 4 км. По време на беговата дисциплина, която е на Шуменското плато, от 9.00 до 12.00 часа се затваря за движение пътят от паркинга на Информационния център към мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ през Гроба на курсистите до Стария град.

След финиширане на състезателите около 13,00 часа на плаца на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен ще бъдат наградени най-добрите в общоармейския шампионат по военен трибой за 2019 г.

ШУМ.БГ