Денонощният паркинг в кв. „Боян Българанов“ вече е автоматизиран. Общината постави видеонаблюдение, автоматична бариера и ползвателите се обслужват с карти и чипове. Той заема 3,5 дка от общата 5 дка площ. На останалите 1,5 дка ще бъде изграден наказателния паркинг към синята зона.

Това съобщиха от Общинското предприятие „Общински жилища и имоти“.

Паркингът е третият в града с подобен режим, след този до зала „Младост“ и подземния на хотел „Шумен“.

„От обслужващите петима инкасатори след автоматизирането на паркинга остава само един. Той обслужва ползвателите през деня от 8,00 до 17,00 часа, а през нощта паркингът се ползва само с картите и чиповете. Останалите четирима работници са пренасочени към други паркинги в града“, обясни за ШУМ.БГ директорът на общинското предприятие Юлиян Вълчев.

Той обясни, че предстои в останалата част от площта - 1,5 дка, да се изгради наказателен паркинг за нарушителите в Синята зона. Те ще търсят колите си там, когато установят, че са вдигнати от платената зона за почасово паркиране.

Общинският паркинг в квартала е с максимален капацитет до 70 коли, бусове, товарни автомобили. Цените за паркиране са съгласно приетата вече общинска наредба, според която за автомобил денонощната цена е 5 лева, за бус - 8 лв. и за товарен автомобил 10 лв. Ползвателите, които са с месечен абонамент плащат съответно 35 лв. за автомобил, 45 лв. за бус и 120 лв. за камион.

ШУМ.БГ