Шестима шефове на Държавен фонд "Земеделие", сред които директори на дирекции и зам. изпълнителен директор, са задържани за 24 часа, а разследващите претърсват домовете и офисите им. Има данни за длъжностни престъпления – че не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг пред сградата на ДФ "Земеделие".

Акцията започна сутринта и е част от разследването, по което са обвинени собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още 7 души за злоупотреби с евросредства. Гешев припомни, че по това обвинение до момента е установено, че се разследва неправомерно получаване на 8 млн. лв. и опит за получаване на 5 млн. евро, общо около 18 млн. лв. еврофинансиране.

По думите му това е станало със съдействие на служители от фонда. Гешев обясни, че към момента няма доказателства срещу бившия изпълнителен директор Румен Порожанов, макар че престъпленията са били извършвани по негово време.

"Събрани са данни, че за да се случи това, е имало съдействие от служители на ДФ "Земеделие", които вероятно са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения. В момента са налични доказателства и данни за престъпление по служба на длъжностни лица", каза Гешев.

Извършват се претърсвания в домовете и служебните кабинети на служителите. Следователите и наблюдаващите прокурори ще преценят какви доказателства са събрани за тези 24 часа и на базата на тях ще преценят дали да повдигнат обвинения и какви мерки за неотклонение да наложат на служителите.

Той обясни, че задържаният зам. изпълнителен директор е назначен на поста съвсем скоро, но се разследва за предишен период от време, когато е бил директор на дирекция. Гешев не спомена име, но описаните детайли дават основание да се предполага, че задържаният е Калоян Костадинов.

От 2017 г. до юни 2019 г. Костадинов е директор на дирекция "Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони". С решение на управителния съвет на ДФ "Земеделие" от 3 юни 2019 г. Костадинов е назначен за заместник изпълнителен директор с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

На въпрос дали прокуратурата е установила системни нарушения и проблеми във фонда Гешев каза, че работата на прокуратурата не е да извършва анализ как функционира едно министерство или агенция, а да работи по конкретни престъпления. "Анализ на принципала е да се установи дали има системни нарушения и проблеми в работата", добави Гешев.

"Един от проблемите, които създават чувство за несправедливост в обществото, е липсата на елементарно приличие. Корупция има навсякъде по света, но тук това създава усещане за безнаказаност. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Затова всеки, който не е наясно със себе си и с чувството си за самосъхранение, ще си понесе съответната отговорност", коментира Гешев.

Стайков е обвинен за злоупотреба с еврофондове и е в ареста от 10 месеца. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. Фонд "Земеделие" е разплащателната агенция на Програмата за развитие на селските райони с бюджет от близо 3 млрд. евро.

Това е втората акция в рамките на разследването срещу Миню Стайков. Първата беше в началото на май, когато от офиси на земеделци, получаващи средства по тези програми, имаше задържани. Още тогава зам. главният прокурор Иван Гешев намекна, че Стайков е имал връзки на високо ниво и съдействие от служители във фонд "Земеделие".

В рамките и на това разследване за пари от европрограми показания даваше и Румен Порожанов буквално дни преди да подаде оставка заради скандала с къщите за гости.

Дневник