Един от най-висшите служители на Европейската комисия – генералният секретар Мартин Зелмайер, ще подаде оставка идната седмица. Това потвърди говорителка на ЕК, цитирана от агенция "Ройтерс".

Германецът Зелмайер бе дясната ръка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, преди набързо да бъде повишен.
Според неписано правило, не може председателят и генералният секретар на институцията да са от една и съща националност. Кандидат за наследник на Юнкер е бившият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

През февруари тази година омбудсманът на ЕС Емили О'Райли потвърди в официално становище, че изборът на Зелмайер не е бил съобразен с буквата и духа на действащите правила. Тя призова занапред комисията да разработи нова процедура. В края на миналата година Европейският парламент настоя Зелмайер да подаде оставка.

В резолюция на европарламента се посочва, че бившият началник на кабинета на Жан-Клод Юнкер е бил назначен за заместник генерален секретар, а след това и за генерален секретар в рамките на един и същи ден, а процедурата е била проведена така, че други кандидати са нямали възможност да участват.

Името на Зелмайер за последно се спомена в масовите медии по време на преговорите за това кой да оглави новата Еврокомисия. Тогава като евентуален кандидат се обсъждаше и българската Кристалина Георгиева. Според източник на авторитетното издание "Политико" тя не е имала широка подкрепа и е споменавана, "само за да дразни Мартин Зелмайер", с когото са имали сложни отношения.

Дневник