Шумен е един от регионите, в които водим разговори повече от година за конструирането ни и участието в местните избори през октомври и сме сигурни, че ще имаме добър резултат. Готови сме за сериозен диалог за формиране на местни коалиции с много ясен ляв и лявоцентристки спектър, където първостепенни партньори сме препоръчали на нашите структури да бъдат партиите от Коалиция за България.

Това каза днес на пресконференция в Шумен председателят на ПП АБВ Румен Петков.

“Левият и лявоцентристки вот на гражданите е един от инструментите да се сложи първа голяма сериозна основа за разделяне на ПП ГЕРБ от държавата. Затова първата политическа задача ни е укрепване и разширяване на левицата като цяло в местното самоуправление, втората политическа задача е да се постави разделянето на ПП ГЕРБ от държавата”, каза лидерът на АБВ.

Той уточни, че Националният съвет на АБВ е взел решение за самостоятелна регистрация в ЦИК и там, където има висока степен на готовност незабавно да стартира подготовката за участие на партията в изборите.

“Няма да скрия, че в много общини и области има интерес от нашите колеги от социалистическата партия и водим такъв диалог. С решение на Националния съвет сме определили работна група за диалог с всички партии”, отбеляза Петков  и определи изтичащия мандат на левицата като най-голямата катастрофа в местната власт от Освобождението на България досега, поради липса на кметове в областните и почти всички общински градове. 

Общинският председател на ПП АБВ - Шумен Валентин Велев каза, че са водени разговори с общински съветници от БСП за коалиране на местните избори. “Те казаха, че изчакват изборните процеси при тях да приключат, за да са наясно с номинациите и с програмата, която ще представят на предстоящите избори. Не е затворена вратата там за следващи разговори. Водени са разговори и с други формации като умишлено няма да ги спомена, тъй като засега отговорите са колебливи от тяхна страна, но ние сме готови за широка коалиция, ако не сформираме такава сме готови и самостоятелно да се явим на местните избори”, уточни Велев.

Според него, ако ПП АБВ на местно ниво се коалира с БСП, то ще имат и обща група в местния парламент.

На пресконференцията председателят на АБВ Румен Петков представи становищата на партията за сделката за самолетите Ф16 и машинното гласуване. Той разкритикува сделката за американските изтребители и заяви, че плащането на мита ще оскъпи поддръжката им. Петков осъди и предложението на ГЕРБ за отпадане на машинното гласуване на местните и парламентарни избори. Според него отказа от машинно гласуване затвърждава манипулацията за фалшифициране на изборите.

ШУМ.БГ