Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП (Национална агенция за приходите) български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, който беше извикан в парламента, за да информира депутатите за изтичането на лични данни на стотици хиляди граждани и фирми.

"Няма нарушена и загубена информация на НАП. Информацията, която е опубличена, представлява освен лични данни и данъчно-осигурителна информация с отделни фрагменти и периоди", каза Горанов. Той добави, че за съжаление подобни пробиви могат да бъдат произведени в доста по-богати и по-информационни държави. "Това не е оправдание, а констатация", каза Горанов.

В хакнатите файлове от НАП се съдържат данни за стотици хиляди български граждани, техните имена, ЕГН и имена на български фирми с техните ЕИК, каза каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред депутатите. "В хода на извършените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе установено следното: на 15 юли 2019 г. в 10.13 ч. неизвестно лице от електронна пощенска кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с препратка към сайта за споделяне на съдържание, където е наличен за сваляне архив с големина 1,84 гигабайта. Предоставена е и парола за достъп до данните в архива", каза още Маринов. Не е ясно дали той излъга или не е информиран, защото проверка на "Дневник" показа, че писмото е изпратено до минимум 10 български медии.

"В съдържанието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинация от цифри, имена на български фирми с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили", каза още Маринов.

Дневник