Управляващият директор на Международния валутен фонд подаде оставка от поста, от който временно се оттегли, когато беше предложена за нов управител на Европейската централна банка. Днес Кристин Лагард заяви в писмото си, че вече има повече яснота за номинирането си от Европейския съвет и времето, което ще отнеме процедурата за това да наследи Марио Драги.

В съобщението на Лагард се казва, че оставката ѝ влиза в сила от 12 септември, с което започва процедура за намиране на неин наследник на поста.

Източници на "Ройтерс" казват, че бившият френски финансов министър е изчакала 2 седмици след номинирането си от лидерите на 28-те страни от ЕС, защото не е имало сигурност, че депутатите в Европейския парламент ще я одобрят. Ако това стане без проблеми, тя трябва да смени Марио Драги във Франкфурт на 31 октомври.

Оставката на Лагард може да се тълкува и като сигнал, че тази вечер евродепутатите ще одобрят Урсула фон дер Лайен за нов председател на Европейската комисия, тъй като сложната комбинация за разпределение на постове между национални представители, партийни фаворити, мъже и жени, географски райони и т.н. бе сглобена именно около нейната кандидатура.

Вторият петгодишен мандат на Лагард изтичаше през юли 2021 г. По традиция постът винаги се заема от европеец, тъй като ръководството на Световната банка е в ръцете на американец и досега това не е било реално оспорвано.

 Дневник