Националната агенция по приходите може да бъде глобена до 20 млн. евро, заради източените от нейн сървър лични данни, съобщи днес пред Би Ти Ви председател на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Вчера стана ясно че от един от сървърите на приходната агенция са източени 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Днес от НАП признаха, че атаката е станала възможна благодарение на уязвимост в сигурността на електронната услуга "Възстановяване на ДДС, платен в чужбина". През нея осъществилият атаката на 29 юни е получил достъп до около 3% от базата данни.

Финансовият министър Владислав Горанов, като принципал на НАП цял ден обяснява, че източената информация не е достатъчна, за да се направят злоупотреби и никоя държава не е защитена от подобна атака. Той дори стигна до откритието, че ако агенцията не е предлагала он-лайн услуги, подобна тема е нямало да се появи.

"Регламентът предвижда много високи санкции за такъв тип нарушение", допълни Караджов. НАП има срок от 72 часа, за да провери и уведоми комисията какво точно е атакувано и каква информация е изтекла от масивите им.

Според Караджов глобата няма да се наложи веднага, тъй като тези средства е по-добре да се използват първо за подобряване в системите за защитата на личните данни.

Коментирайки защо се е стигнало до тук, той посочва, че платформите, на които са изградени системите са вече остарели. "Те не отговарят на съвременните изисквания, софтуерът се развива страшно бързо, и се създава тази възможност за пробив в системата", допълва Венцислав Караджов.

Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" казва, че ако данни на човек, които се съдържат в документите в НАП, изтекат в публичното пространство, и това доведе до определени коментари, на факти и обстоятелства, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и неимуществени вреди. По този повод Горанов обясни, че Комисията за защита на личните данни трябва да прецени дали има действие или бездействие от страна на държавата, които са позволили това да се случи.

Дневник