Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия, след като току-що бе одобрена от Европарламента.

Фон дер Лайен спечели позицията с 383 гласа "за" при необходимо мнозинство от 374. Против нея са гласували 327 души.

Фон дер Лайен определи гласуването като "доверие за обединена и силна Европа", в която държавите се борят заедно за бъдещето си, а не една срещу друга.

Номинацията ѝ дойде след няколко дни на инфарктни преговори в Брюксел, а резултатите показват един остро разделен Европарламент.

След като държавните и правителствени ръководители не успяха да се договорят за няколко други компромисни сделки, изненадващо се обединиха около 60-годишната майка на седем деца. Поддръжник е на силните евроатлантически отношения и е признавала необходимостта от по-големи разходи за отбрана в Германия. На международната сцена защитава дипломацията и многостранния подход.

Коя е тя

Родена е в Брюксел през 1958 г., където баща й Ернст Албрехт ръководи офиса на един от двамата германски членове на новосъздадената Европейска комисия. Албрехт е премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 г. Фон дер Лайен учи в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет, отбелязва "Ройтерс". Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Дългогодишен съюзник на канцлера Ангела Меркел, тя е член на консервативния Християндемократически съюз от 1990 г.

За красноречивата и изглеждаща добре по телевизията Фон дер Лайен, която владее английски и френски език, постът като министър по семейните въпроси се оказа трамплин за кариера, започнала от местни правителствени позиции в района на Хановер, преминала през ръководство на министерството на труда и стигнала до едно от най-важните министерства в Германия. Обвинения в плагиатство на докторската й дисертация не доведоха до нищо – Хановерският университет през 2016 г. реши да не й отнема степента въпреки "явни дефекти" в работата й.

Критикувана, че й липсва тежест, тя стана първата жена министър на отбраната в страната. През първите й 100 дни на поста трябваше да се справи с наследени проблеми като липсата на персонал и недостатъците в процесите на планиране в министерството. Междувременно бе смятана за евентуален наследник на Меркел, но й липсваше реална сила и влияние в ХДС, за да събере подкрепа.

Дните й като министър на отбраната бяха белязани от вътрешни скандали и неуспехи в планирането, последваха серия от инциденти и афера, включваща външни министерски съветници. В момента Фон дер Лайен е разследвана от парламента за начина, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Фон дер Лайен бе остро критикувана, че е игнорирала крайнодесните тенденции в германската армия.

"Убеден европеец" и твърд поддръжник на интеграцията, Фон дер Лайен е сред най-видните привърженици на по-настъпателната роля за германската външна политика и политиката за сигурност в рамките на ЕС. Изказвала се е в полза на по-тясното военно сътрудничество в блока.

Дневник