По повод 182 години от рождението на Васил Левски и 141 години от Освобождението на Шумен Военно окръжие  - Шумен организира кръводарителска акция под надслов „Дари кръв – спаси живот”.

Кръводарителската акция ще се проведе утре от  09 ч. до 14 ч. в сградата на Военен клуб – Шумен. Там ще има мобилен екип на Военномедицинска академия, който ще бъде на разположение на всеки, който желае да се включи в кръводарителската акция и доброволно да дари кръв.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че е в добро здраве, желаещите могат да се запишат предварително на  тел. 0887 755 866.

Доброволците дарили от своята  кръв ще помогнат  на нуждаещите се болни здравноосигурени лица от цялата страна. Освен нуждите на ВМА, Центърът по трансфузионна хематология подпомага и други лечебни заведения, посредством сключени договори с НЗОК.

През миналата 2018 година, близо 6000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА, половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

Инициативата „Дари кръв – спаси живот” има за цел да насочи вниманието на цялото общество върху кръводаряването. В кръводарителската акция ще се включат военнослужещи и цивилни служители от военните формирования от град Шумен и областта.

Всеки, дарил кръв, ще получи пропуск за двама за филма „Робин Худ: Началото”, прожекцията, на който ще бъде на 22 юли (понеделник) от 18:30 ч. в Latona Cinema – Шумен, съобщават от шуменското военно окръжие.

ШУМ.БГ