Съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви в интервю за "Труд", че решението да отпадне машинното гласуване за местни и парламентарни избори е правилно. По думите му партията, която представлява - ВМРО, още в началото на обсъжданията за въвеждането му са предупредили, че това ще е грешка и така се оказало.

Вчера на първо четене парламентът отмени машинното гласуване. За инициираните от управляващите промени в Изборния кодекс гласуваха 122 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а против бяха 92 депутати от БСП и ДПС, както и четирима от "Обединените патриоти". Въздържа се един народен представител. Основните мотиви за отмяна на машинното гласуване на управляващите са, че то е скъпо - до 59 лева на глас, а отчитането на резултатите от вота - сложно.

"Много е скъпо машинното гласуване. Бръкна дълбоко в джоба на данъкоплатеца и в същото време напълни джобовете на една фирма. Не мога да си обясня талибанската всеотдайност на някои от партиите от опозицията, които защитават това гласуване, което не прави нищо друго, освен да обогатява собствениците на фирмата, които печелят поръчката за машините", каза Веселинов.

Той обясни, че идеята за машинното гласуване е била прокарана в началото на годината от ДПС, за да влязат народните представители от движението в пленарна зала и да има кворум, след като депутатите от БСП бойкотираха няколко месеца заседанията.

"Помните, че тогава проблемът с кворума беше сериозен и ДПС в началото бяха тръгнали да подпомагат опитите на БСП да се бламира работата на парламента. Тогавашният председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов бе принуден на подобна стъпка заради ултимативното искане на ДПС да бъде прието искането им за машините или да продължат бойкота", уточни Веселинов.

Той каза още, че с отстраняването на Волен Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" коалицията не се чупи, но "може би това е последният шанс тя да продължи да съществува".

Дневник