С подкрепата на ГЕРБ и ДПС парламентът избра предложения от председателя на ресорната комисия Вежди Рашидов кандидат за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Галина Георгиева, която към момента не е позната в медийните среди. Тя заема мястото в регулатора на Иво Атанасов от квотата на БСП, чийто мандат изтича днес.

За избора на Георгиева, която от пролетта работи в ПРОФОН - дружество за колективно управление на сродни права в музиката, гласуваха 97 народни представители от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на БСП Ия Петкова, която ръководи маркетинга и рекламата в НДК, събра подкрепата на 84 депутати от левицата и "Обединени патриоти".

"Изводът е, че Делян Пеевски превзе и СЕМ. Резултатът ясно го показа. ДПС и ГЕРБ отново проявиха своята коалиция и настаниха в СЕМ поредния кандидат, удобен за Пеевски; поредния кандидат, удобен за статуквото", каза депутатът от "БСП за България" Александър Симов. Според него новият член на СЕМ е удобната марионетка, която ще изпълнявала точно това, което и кажат. По думите му политическите андроиди в СЕМ се увеличават с един.

Иво Атанасов бе единственият представител на опозицията в СЕМ (бел. авт. - от парламентарната квота, посочен от БСП). Той бе и единственият, който гласува против избора на Емил Кошлуков за временен шеф на БНТ. Освен новоизбраната Галина Георгиева другите членове на медийния регулатор са София Владимирова (квота на ГЕРБ), която е негов председател, Бетина Жотева (от президентската квота, посочена от Росен Плевнелиев), Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки) и Ивелина Димитрова (от президентската квотата, посочена от Румен Радев).

"Гласуванията в СЕМ ще стават все по-единодушни. Цензурата възтържествува. В такива органи трябва да се чува различното мнение", каза още Александър Симов. Той обяви, че ще се задълбочи тенденцията от последното гласуване в СЕМ - какви ли не концепции били представени, но всички знаели предварително, че Емил Кошлуков ще бъде избран за генерален директор на БНТ.

"Не знам какъв Пеевски му върти главата. Кандидатурата е моя. С Пеевски трудно си говорим. Почти не си говорим. Какво и с Доган", обяви от своя страна Вежди Рашидов.

Според депутата от ДПС Велислава Кръстева изказването, че Галина Георгиева е удобна на Делян Пеевски, е израз на висша политическа безпомощност. 

Дневник