Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън иска предсрочни избори във Великобритания през лятото на 2020 г. и вече събира средства, за да подготви торите за това, пише днес в. "Таймс".

Бившият кмет на Лондон се очаква да спечели състезанието за лидерството в Консервативната партия, когато резултатът бъде обявен другия вторник.

Досега той е казвал, че би било "абсолютна лудост" да се свикват избори преди излизането от Европейския съюз, което според последните договорености трябва да е на 31 октомври.

Според източници на "Таймс" целта е удар по лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. Високопоставен източник от екипа на Джонсън е цитиран с думите, че е налице "желанието това да се свърши, докато Корбин още е наоколо. Лейбъристите са разделени - Брекзит ги убива. Лейбъристите не са във форма за парламентарни избори".

И двамата кандидати за наследник на Мей засега подкрепят публично идеята следващият вот да е през 2022 г. и парламентът да изкара петгодишния си мандат. Мей обяви предсрочни избори по-малко от година, след като пое поста от Дейвид Камерън и изгуби мнозинството си.

Дневник