Председателят на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер ще бъде назначена днес за министър на отбраната на Германия.

Това се посочва в прессъобщение на администрацията на президента на Германия, разпространено късно снощи, предадоха агенциите ДПА и ТАСС, цитирана от БТА.

Досегашният министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе избрана вчера за председател на Европейската комисия за периода 2019 - 2024 г.

Крамп-Каренбауер оглави ХДС през декември 2018 г., заменяйки на този пост Ангела Меркел. По-рано, коментирайки възможността да стане министър, тя бе казала, че предпочита да се съсредоточи върху работата в партията. "Все още има много за вършене в ХДС", бе коментарът ѝ преди две седмици за в. "Билд".

Изненадващото за някои германски медии решение разгневи опозицията - зелени и либерали предупредиха, че назначаването ѝ отново показва липса на интерес на правителството да се решат проблемите в Бундесвера.

Крамп-Каренбауер, която бе посочвана като евентуална наследничка на Меркел начело на Германия, ще встъпи в длъжност в 12 ч. българско време днес, на 65-ия рожден ден на канцлера.

Дневник