След като тази седмица се разбра за атака срещу информационната система на НАП, извършена в края на юни, преди заседанието на правителството днес премиерът Бойко Борисов обяви, че хакерите трябва да бъдат привлечени на работа за държавата. Засега управляващите представят случилото се като хакерска атака. В резултат в понеделник медии получиха мейли с линк за сваляне на файлове, в които се оказаха достоверни лични данни на граждани и такива на фирми.

"Хакерите трябва да се привлекат да работят за държавата, защото те са уникални мозъци", обяви премиерът в началото на правителственото заседание, цитиран от агенция "Фокус".

"Имаме истински вълшебници. Много млади и кадърни. Вчера задържахме един от хората. Той ако работи за държавата. Просто уникални мозъци имаме", отбеляза той. По-рано тази сутрин се разбра, че във вторник следобед е арестуван 20-годишен служител на фирма за кибер сигурност, за когото се смята, че е съпричастен на атаката.

"Много е важно за такива деца да имаме възможност да им плащане повече, за да ги ползват службите и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечем в полза на държавата", коментира още Борисов, макара към момента да не е известно дали задържаният е единственият участник в пробива.

"Просто вълшебници. Невероятни способности", продължава с възхищението си премиерът. В коментар на случилото се говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров коментира в ефира на Би Ти Ви тази сутрин, че заплатите на служителите, отговарящи за сигурността на информационните системи в държавната администрация, не са единственият аспект на въпроса, а и поддръжката и модернизацията на системите.

От своя страна премиерът уверява, че въпреки ниските заплати "имаме служители, които се борят срещу подобни атаки".

Обясни поведението на хакерите с бунтарство. "Това е един вид бунтарско, да докажеш, че можеш да преодолееш системите. С това доказваш, че уменията са ти надраснали, това което киберзащитите имат. Съжалявам за политическите субекти, които чакат само нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улесняват гражданите – да се подават декларации", посочи той. Снощи в телевизионния ефир министърът на финансите Владислав Горанов, под чието ръководство е Националната агенция за приходите, обяви, че този пробив е нямало да е факт, ако агенцията не предлагала електронни услуги.

Премиерът заключи, че подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на световно ниво.

Дневник