Лудогорец" отпадна в квалификациите на Шампионската лига за трета поредна година и пропусна шанса си да се завърне в най-силния европейски клубен турнир. Българският тим се спъна още на първото стъпало в квалификациите на надпреварата, отпадайки от унгарския "Ференцварош". Пред своята публика в Разград "Лудогорец" отстъпи с 2:3 и с общ резултат 3:5 напуска турнира.

Срещата беше много драматична, белязана от ранни голове на "Ференцварош", както и пропусната дузпа от Якуб Шверчок при 1:2. Освен това тимът получи червен картон малко преди края заради необмислена постъпка на Козмин Моци.

За трети път в своята история "Лудогорец" отпада още на първото стъпало в Шампионската лига. През 2012 г. беше отстранен от "Динамо" (Загреб), а през 2015 г. от "Милсами". Освен това за втора поредна година унгарски тим препъва състава от Разград, преди 12 месеца това направи "МОЛ Види".

След отпадането от Шампионската лига "Лудогорец" продължава в Лига Европа, където влиза във втория предварителен кръг. Там българският тим ще срещне "Валур" от Исландия, който също напусна квалификациите на Шампионската лига.


Треньорът Стойчо Стоев направи три промени в стартовия си състав. Ренан започна на вратата вместо Пламен Илиев, а другите промени бяха Марселиньо и Жоржиньо за сметка на Дан Битон и Джоди Лукоки. Съставът на унгарския тим беше непроменен от първата среща в Будапеща.

"Ференцварош" показа, че няма да разчита само на аванса си от първия мач и още преди да е изтекла една минута стигна до голова възможност. Гостите изпълниха свободен удар в близост до ъгловото флагче, откъдето последва центриране. Няколко защитника в зелено се разминаха и Харатин отправи удар, но топката премина над вратата.

В първите 15 минути "Лудогорец" изпита големи проблеми при изнасянето на топката. В действията на българите нямаше скорост и това даваше шансове на "Ференцварош" да пресира и да се организира. В 17-ата минута унгарският тим поведе след статично положение.

Зубков центрира от корнер, а трима футболисти на "Лудогорец" на далечната греда - Дяков, Терзиев и Икоко, изгледаха как Харатин скочи най-високо и отбеляза в мрежата на Ренан.

Само три минути по-късно "Лудогорец" беше много близо до изравнителен гол. Марселиньо стреля от фаул от около 20 метра, но топката срещна десния стълг на вратата на Денеш Дибус. Унгарският вратар дори нямаше шанс да реагира при изстрела на бразилеца.

"Ференцварош" веднага се възползва и наказа последвала грешка на българите в ответната атака. "Лудогорец" загуби топката в своята Зубков изведе Шкварка по десния фланг и халфът се разписа от много малък ъгъл, за да донесе аванс на унгарците от два гола.

Едва след получаването на втория гол "Лудогорец" се активизира и започна да играе по-смело в атака. Три минути след попадението на Шкварка, българският шампион върна един гол, а с това и интригата в сблъсъка. Мавис Чибота центрира от корнер, а около дузпата Терзиев засече топката и се разписа с глава - 1:2.

Това върна психологическото предимство на страна на "Лудогорец" и българският тим продължи да натиска. Зачестиха и нарушенията от страна на "Ференцварош", а в 29-ата минута беше отсъдена и дузпа за "Лудогорец". Капитанът на унгарците Ловренчич задържа в наказателното поле Якуб Шверчок и реферът посочи бялата точка.

От 11-те метра потърпевшият реши да стреля технично, залагайки на изпълнение в стил "Паненка", но вратарят на "Ференцварош" Дибус реагира, като не плонжира, а успя да избие топката в корнер.

Малко след пропуска на Шверчок нов такъв направи и Марселиньо. Бразилецът отново стреля от фаул, но този път топката премина близо до долния десен ъгъл.

След почивката Стойчо Стоев предприе промени, като пусна на терена Клаудиу Кешеру. "Лудогорец" веднага се хвърли в атаки, но само три минути след подновяването на играта беше попарен. Българският шампион пусна трети гол, който окончателно уби интригата в срещата.

Токмак Нгуен напредна по лявото крило, влезе навътре и стреля с десния крак. Топката се отби в гърба на Горалски и изненада Ренан, влизайки в мрежата му - 1:3.

С два гола аванс в Разград и три в общия резултат, унгарският тим можеше да разиграва спокойно и да разчита на контраатаки. "Лудогорец" все пак потърси раздвижване и се активизира, за да вкара втори гол. Той падна в 69-ата минута, когато левият бек на "Ференцварош" Хайстер си вкара автогол.

До края на двубоя не се случи нищо толкова интересно пред двете врати. Проблемите на "Лудогорец" обаче продължиха с контузия на Джордан Икоко и червен картон на Моци. Румънецът действаше безотговорно, като атакува с високо вдигнат крак Зубков и беше изгонен с директен червен картон.

Дневник