САЩ не изчакаха крайния срок 31 юли, който дадоха на Турция да не приема руските зенитни комплекси С-400, и в сряда обявиха, че изключват страната от програмата за проектиране и производство на F-35, смятан за най-модерният боен самолет на въоръжение в света.

Решението е изключително необичайно спрямо партньор в НАТО и бележи още по-ниско равнище на турско-американските отношения. То е и свидетелство, че Вашингтон не намери начин да убеди Анкара да намери компромис.

"Ситуацията с Турция е на правителствено равнище и ние се съобразяваме с насоките, дадени от правителтвото на САЩ", заяви компанията производител "Локхийд Мартин".

Заплахата на Вашингтон е известна от месеци насам и е свързана с притесненията, че интегрирането на руска бойна техника с американския самолет ще даде достъп на Москва до секретни параметри на F-35 и ще отнеме технологичното му предимство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отказа да отстъпи, твърдеше до последно, че няма да има американски санкции и че никой няма да посмее да извади фирмите от турския военно-промишлен комплекс от програмата, за която доставят стотици компоненти.

Първите компоненти на С-400 пристигнаха в петък в базата "Мюртед" край Анкара и руските товарни самолети продължиха да кацат в следващите дни - десетият се приземи днес. Около 120 ракети е предвидено да бъдат транспортирани с кораб тази есен. Ердоган изразе надежда цялата система да бъде въведена на въоръжение през април 2020 г.

"САЩ и другите партньори в F-35 са единни в това решение за суспендиране на турското участие в програмата и започване на процес за формално отстраняване на Турция от нея", заяви Елън Лорд, зам.-министър на отбраната по въпросите на покупките и отношенията с доставчици.

"Съединените щати ще похарчат около 500-600 милиона долара, за да преминат към различна верига за доставки", допълни тя.

"F-35 не може да съществува съвместно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще бъдат използвани за разкриване на авангардните способности на самолета", се казва и в изявление на Белия дом.

На Турция вече бяха предадени два купени от нея F-35, но те така и не напуснаха територията на САЩ и най-вероятно това няма да се случи никога. Замразена е подготовката на турски пилоти, а сега най-вероятно ще спре и тази за механиците. На Анкара бе заявено повече да не изпраща свои екипи за обучение в американските бази.

Дневник