Министрите на финансите на държавите от Г-7 постигнаха консенсус за "необходимостта от спешни действия" по отношение на криптовалутата "Либра" (Libra), която готви "Фейсбук", съобщи френски източник след първия ден от министерската среща в Шантийи, предаде "Франс прес". "Имахме много конструктивна и подробна дискусия по отношение на "Либра", с широк консенсус за необходимост от спешни действия", обясни източникът, който уточни, че всички участници са изразили "загриженост от настоящата ситуация".

Преди откриването на срещата френският финансов министър Брюно льо Мер увери, че "Фейсбук" не е изпълнил условията за създаването на криптовалута. "Днес не можем да приемем, че се въвежда инструмент за размяна, а не се зачита нито едно от разумните правила, които налагаме на всички държавни валути", добави министърът и приветства позицията на американския му колега Стивън Мнучин, който отправи предупреждение към "Фейсбук".

С обявяването през юни на тази валута, предлагаща метод за разплащане, алтернативен на традиционните банкови канали, "Фейсбук" иска да наруши световната финансова система. Обявена за 2020 г., "Либра" следва примера на криптоактиви като биткойните, посочва АФП.

По-рано в интервю за италианския в."Кориере дела сера" министър Льо Мер посочи, че държавите от Г-7 са длъжни да определят какви са рисковете от финансиране на тероризма и пране на пари с помощта на криптовалута, както и да преценят опасността от дестабилизиране на националните валути. Той изтъкна, че "не трябва да се допуска "Либра" да се превърне в суверенна валута", предаде ТАСС.

Преди месец американската кампания "Фейсбук" обяви, че планира да пусне в обръщение през 2020 г. собствена криптовалута "Либра". Представител на компанията каза, че извършването на превод в криптовалута ще е толкова лесно, колкото е "изпращане на текстово съобщение по телефона".

Функционирането на новата валута ще се базира на технологията "блокчейн" - децентрализирана база данни, устройство за съхраняване на информация, което не е свързано с общ сървър. Редица водещи американски корпорации като Visa, Masrtercard, PayPal, Uber смятат да вложат по 10 милиона долара в създаването на консорциум, който ще управлява "Либра". Но много държавни ръководители, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, изразиха опасения, че такава форма на финансови операции може да подпомага престъпността, посочва ТАСС.

БТА/Дневник