Атанас Скатов е изкачил девети осемхилядник. Българинът е стъпил на Гашербрум II (8035 м), обявиха от екипа му. Според информацията той е стъпил на 13-ия по височина връх на планетата в 4.09 ч.

Това е третият осемхилядник за Скатов тази година след изкачването на Канчендзьонга (8586 м) на 15 май и на Гашербрум I (8080 м) на 12 юли.

Българинът е бил два пъти на Еверест (8848 м). На 13 май 2018 г. той стъпи на - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.

"През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу, като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина", заявил Скатов по сателитния си телефон.

В групата при изкачването на Гашербрум II са участвали още алпинисти от Италия, Полша, Китай и Непал. Те се придвижват към лагер 3 на 7300 м.


"Това е най-силният сезон на алпиниста досега с три изкачени върха за два месеца", пишат от екипа му във "Фейсбук". И добавят, че "той се превръща в първия българин, успял да се изкачи върховете Гашербрум I и II в един сезон".

Дневник