Италианският шампион "Ювентус" обяви привличането на холандския защитник Матайс де Лихт с договор за пет години. Футболистът, който е само на 19 години и беше капитан на "Аякс", преминава в Торино за 75 милиона евро.

В договора между двата клуба е вписана и клауза според, която "бианконерите" дължат още 10.5 милиона като бонуси в следващите пет години.

По този начин Де Лихт става третият най-скъп защитник в света след своя сънародник Върджил ван Дайк (от "Саутхемптън" в "Ливърпул" за 84.5 млн. евро) и Лукас Ернандес (от "Атлетико" в "Байерн" за 80 млн. евро).

Холандският бранител ще играе в "Ювентус" до 2024 г.

Де Лихт впечатли с екипа на "Аякс", където дебютира още през 2016 г. Той изигра общо 117 мача и отбеляза 13 гола за тима от Амстердам и се превърна в най-младия капитан в историята на четирикратния европейски шампион. През миналия сезон Де Лихт помогна на тима да стигне до полуфиналите в Шампионската лига.

На четвъртфиналите "Аякс" отстрани именно "Ювентус", а защитникът вкара победния гол в Торино.

"Той е майстор в технически план, доминира физически, чете играта, има лидерски качества и е съчетава всички качества на модерния защитник", съобщиха от "Ювентус" за новото си попълнение.

Де Лихт пристигна във вторник, като в сряда мина медицински прегледи и се чакаше само официалното подписване на договора му. Според италианската преса защитникът ще бъде вторият най-скъпоплатен футболист на "Ювентус" след Кристиано Роналдо.

"За всеки защитник е важно в даден етап от своята кариера да играе в Италия. Матайс идва в отбора, който най-много го иска и където е най-добре да продължи кариерата си", каза агентът на играча Мино Райола.

Това е и вторият най-голям трансфер в историята на "бианконерите". През миналата година клубът купи Кристиано Роналдо за 117 милиона евро от "Реал" (Мадрид). Преди три години Гонсало Игуаин беше привлечен в Торино срещу 90 милиона евро.

Дневник