Етнически украинци от "приятелски страни" трябва да могат по-лесно да получават гражданство. Това реши президентът Володимир Зеленски, като поръча на външното министерство да разработи идеята, съобщи екипът му във "Фейсбук".

Друга стъпка, по която ще се работи, е да се опрости процедурата за получаване на гражданство при хора, които се сблъскват с нарушаване на правата и свободите си. Тя отговаря на обещание от малко след спечелените от Зеленски избори, че ще бъде предложено гражданство на всички страдащи от авторитарен режим руснаци.

Тогавашното предложение бе в отговор на упростената процедура за издаване на руски паспорти за хора в т. нар. "народни републики" в Донецк и Луганск (ДНР и ЛНР), които са под контрола на сепаратистите. Тя действително бе гласувана през април и въведена през юни. Вчера руският президент Владимир Путин разпростря новите процедури и до райони в Донецка и Луганска област, които не са на границата с Русия, а и до райони на Донбас, които са под контрола на Киев.

В съобщението във "Фейсбук" екипът на Зеленски казва, че вчершната стъпка е още едно препятствие пред деескалацията в региона.

Дневник