В област Шумен към настоящия момент няма случаи на взети проби от свине за заболяването африканска чума, които да са с положителен резултат. Това съобщи днес на заседание на  областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева, началник-отдел „Здравеопазване по животните“ към Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/.

Тя уточни, че до 15 юли всички изпратени проби са отрицателни за африканска чума. След тази дата изпратените проби все още се отработват и няма резултат.

„След 15 юли имаме изпратени три проби от умрели свине в животновъдни стопанства, както и други от отстреляни диви свине на 15 и 16 юли от обучени лица от ловните дружинки, но все още пробите се отработват и не сме получили резултатите“, каза д-р Баева.

Според нея при извършената инвентаризация и проверки през седмицата данните показват, че в областта се отглеждат 65 000 броя свине в животновъдни обекти, промишлени свинеферми, регистрирани ферми, стада от източно - балканска порода.

„От извършените клинични прегледи до момента няма признаци на заболяването“,  каза д-р Баева и допълни, че са проведени срещи със собственици на свиневъдни обекти, председатели на ловните дружинки, с регистрираните ветеринарни лекари. 

След новооткритото огнище на африканска чума в кв. Въбел, Търговище ОДБХ са издали вчера заповед за забрана на придвижване на животни и е наложен строг контрол. „Положението е изключително сериозно и опасно, вземаме необходимите мерки  и всички трябва да проявим голяма отговорност“, каза директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска.

Днес на заседанието присъстващите от РИОСВ, СИДП-Шумен, РДГ, ЛРД „Сокол“, кметове, и други институции, както и собственици на свинеферми се запознаха с епизоотичната обстановка в страната и областта и бяха набелязани допълнителни мерки за следващите дни, като се взе решение идната седмица отново комисията да се събере.

Водещият заседанието зам. областен управител Петко Шаренков отчете, че набелязаните 15 мерки преди седмица се изпълняват в срок, като уведоми, че във всички населени места в 10-те общини са проведени информационни срещи и на отглеждащите свине в малки стопанства са раздадени информационни материали срещу подпис. По данни в нерегистрираните малки стопанства т.н. "задни дворове" в областта се отглеждат 1063 свине. Най-много са в Шумен - 394, Смядово - 303, В. Преслав -183, Н. пазар- 105. В Каспичан те са 55, Никола Козлево - 41, Каолиново - 35, Върбица - 27, Хитрино - 20, Венец - 0.

ШУМ.БГ