Революционната гвардия в Иран е задържала чуждестранен танкер, вкарващ контрабандно гориво в Персийския залив, съобщи държавната телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Не се посочва от коя страна е "чуждият плавателен съд", пренасял милион литра гориво на остров Ларак в Персийския залив. Британското правителство обаче съобщи минути след информацията за атаката, че иска допълнителна информация по случая. Миналата седмица ирански кораби опитаха да преградят пътя на британски в Ормузкия проток, дни след задържане на ирански петролен танкер край Гибралтар с твърдението, че той превозва гориво за Сирия.

Според телевизията плавателният съд е същият, за който ирански и други медии съобщиха, че е изпратил сигнал за тревога в неделя. Телевизия "Евронюз" съобщава, че това описание вероятно се отнася за плаващия под панамски флаг 58-метров MT Riah, спрял да предава информация за положението си в неделя край остров Кешм, където има база на гвардията.

Макар да не се съобщават подробности, инцидентът увеличи притесненията за напрежение в района на Залива. В последните два месеца имаше нападения срещу няколко танкера в района, за които САЩ обвиниха ислямската република и които дадоха повод Вашингтон да обяви изпращане на още 1000 военнослужещи в Близкия изток.

Иран освен това свали американски дрон, като твърдеше, че устройството е преминало над негова територия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че наредил удар срещу страната, но се отказал в последния момент, когато разбрал потенциалния брой жертви.

Дневник