Русия е готова да продаде на Турция многоцелеви изтребители Су-35, ако Анкара прояви желание, заяви Сергей Чемезов, ръководител на държавната корпорация "Ростех", цитиран от ТАСС. В нейната структура е "Рособоронэкспорт" - държавната компания, извършваща над 85% от руския оръжеен износ.

Това става броени часове след като САЩ обявиха, че замразяват участието на Турция в проекта за F-35, смятан за най-модерния в света боен самолет на въоръжение, и започват процедура за изключването на турските фирми и замяната им с други доставчици.

В началото на юли агенция "Блумбърг" цитира свои източници, според които Анкара разглежда алтернативи на F-35, ако Вашингтон реши да изключи Турция заради отказа ѝ да спре разполагането на руски зенитни ракетни системи С-400.

Су-35 е от поколение 4++, през май Чемезов каза, че Русия обмисля да започне да предлага експортен вариант на Су-57 - най-новият ѝ боен самолет от пето поколение. Всъщност едноместният Су-35С е разработен на базата на Су-27, може да се издига реално до 20 000 метра, има максимална скорост от 2500 км/ч и е въоръжен с 30-милиметрово оръдие и до 8 тона ракети и бомби.

В четвъртък Исмаил Демир, ръководител на турската Дирекция на отбранителната промишленост, каза, че турските фирми от проекта F-35 ще понесат финансови загуби и че страната повече няма да купува чуждестранно въоръжение, освен ако не е особено наложително. Той не даде подробности какво точно има предвид, допълва "Ройтерс".

Дневник