Софийската градска прокуратура освободи с най-леката мярка за неотклонение "подписка" обвинения в компютърно престъпление 20-годишен Кристиян Бойков. Прокуратурата е разпоредила да бъде освободен незабавно от следствения арест.

Вчера той бе обвинен за източване на личните данни на милиони граждани и фирми от базите на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха разпратени до медиите в понеделник.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

"Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б, ал. 2 НК", съобщават от държавното обвинение.

Освен това 20-годишният Бойков е с чисто съдебно минало. Съобразени са "добрите характеристични данни и младата му възраст". Размерът на наказанието за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева. В случая е задължително да бъде освободен от наказателна отговорност и може да му бъде наложено единствено административно наказание.

Разследването по случая продължава. По-рано днес началникът на отдел "Киберпрестъпност" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Явор Колев коментира, че не било опасно изтичането на данни от НАП, тъй като такива данни се намирали в интернет "за всеки един от нас".

Дневник