На 25-ата годишнина от гибелта на десетки хора в атентат срещу еврейски културен център в Буенос Айрес властите в Аржентина наредиха блокиране активите на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в страната. На практика това означава, че подкрепяната от Иран ислямистка организация е определена като терористична организация, макар нейната партия да е ключов фактор в ливанското управление и правителство.

Аржентина обвинява "Хизбула" и Иран не само за взривяването на културния център, където загинаха 85 души, но и за атаката срещу израелското посолство през 1992 г., когато бяха убити 29 души. И Техеран, и "Хизбула" отричат да имат нещо общо.

Докато в Буенос Айрес е държавният секретар на САЩ Майк Помпео аржентинското финансово разузнаване нареди блокиране активите на "Хизбула" като организация и на нейни членове. Ден по-рано бе създаден нов списък с физически и юридически лица, свързани с терористична дейност. "В момента "Хизбула" продължава да представлява реална заплаха за сигурността и стабилността на икономическия и финансов ред в Аржентина", се казва в официалното съобщение.

Правителствен източник потвърди пред "Ройтерс", че това блокиране автоматично поставя ливанската организация в списъка с терористи. Така Аржентина става и първата страна в Латинска Америка, предприела подобна стъпка.

Официални източници от Аржентина и САЩ казват, че "Хизбула" действа предимно в район, където се събират границите на Аржентина, Бразилия и Парагвай. Възможно е да последват още мерки срещу "Хизбула", включително сътрудничество в сигурността и разузнаването със САЩ, както и натиск над Бразилия и Парагвай също да обявят организацията за терористична.

о и Аржентина има още какво да свърши - разследването на атентата от 1994 г. не е напреднало много и никой не е изправен пред съда и за бомбата срещу израелското посолство.

Дневник