Сдружение "За Земята" призова в отворено писмо Министерството на енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да изискат от "Мини Марица- изток" справедливо обезщетение за жителите на две села, които ще изчезнат заради разрастване на добива на въглища. Природозащитниците апелират жилищата, които ще бъдат изоставени, да се заплатят на цени, които да позволят на собствениците им да построят идентични на друго място. Освен това, собствениците трябва да получат и социално обезщетение за годините загубен живот по време на преговорите и за отмирането на родните си места.
.
За "Дневник" Генади Кондарев от "За Земята" разказа, че независима пазарна оценка на един имот в село Бели бряг, обхващащ къща и 1 дка земя, възлиза на 89 хил. лева, докато "Мини Марица- изток" предлагат на собственика 67 хил.. Също така, координаторът за района на сдружението разясни, че писмото им изисква от институциите да наложат на въгледобивния комбинат да обезщети жителите на определените за "закриване" села и със социален пакет, който да компенсира нематериалните им щети и да ги подпомогне в започване на нов живот.

Това важи в най-голяма сила за село Бели бряг, разясни Кондарев. В него в последните 10 години от стотиците къщи са останали едва двайсетина, а жителите са загубили години в преговори с мините. През това време населението застарява, губи шансове за реализация другаде и преживява агонията да наблюдава пълзяща разруха - набези и разграбване от ромски банди, забрана за погребване на починалите от 2010 г. насам, разпродаване на безценица на плодородна земя и обезлюдяване.

Предисторията

От 2005 г. "Мини Марица- изток" получават нова 30-годишната концесия, която предвижда разширение на площта им. По силата на подновената концесия мините следва до 2020 г. да обхванат две села в община Раднево – Бели бряг и Трояново – и да обезщетят жителите им.

През 2008 г. са приети и нови устройствени планове на община Раднево, които потвърждават, че тези землища ще се развиват като мини. Оттогава досега в двете села имотите се изкупуват на безценица, а жителите нямат възможност да планират живот в тях. Към днешна дата изселването от двете села все още е отложено, като село Бели бряг трябва да бъде "закрито", за да се приобщи към територията на мините, през 2023 г., а Трояново — десетилетие по-късно.

Писмото на сдружение "За Земята" е насочено към отговорното за развитието Министерство на енергетиката, както и към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). ЕБВР финансира Българския енергиен холдинг (през 2016 и 2018 г), който е отговорен и за "Мини Марица- изток". Банката има екологична и социална политика от 2014 г ., в която ясно са посочени условията и изискванията за обезщетения към собственици на земи. Тя изисква компенсация на принципите "пълна стойност на заместване" и "подобно за подобно", което означава собствениците да могат да изградят имот с всички характеристики на загубения. От сдружението уточняват, че според изискванията на ЕБВР с компенсациите от "Мини Марица- изток" те трябва да могат "да продължат живота си при същите материални възможности или по-добри".

Плановете, одобрени с новата концесия на "Мини Марица- изток" от 2005 г., са за разширяване на въгледобива в България. Политическите приоритети за преход на енергетиката към алтернативи отвъд въглищата се дискутират в страната едва от подготовката на Парижкото споразумение през 2015 г. насам. Но и към днешна дата този дебат не е включен в изготвения преди месеци Интегриран национален план за енергетиката на България, който предвижда ползване на въглища за още 60 г.

В страната до момента липсват стратегии за развитие на традиционните минни райони в алтернативни отрасли и пренасочване на работната ръка към сектори, които биха имали бъдеще. На европейско ниво, въгледобивът е обречен по силата на приоритетите на съюза за действия срещу климатичните промени, потвърдени през последните дни и от новоизбрания нов президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Планове за въглеродна неутралност към 2050 г. вече обявиха Великобритания  и Франция, а преди седмици дори по-близката до българската икономика Словакия обяви, че се отказва от въглищата.

Исканията за справедливо обезщетение

Според сдружение "За Земята" собствениците на имотите трябва да бъдат обезщетени не само с честна цена, която да позволи купуване и ремонтиране на нови имоти, които да имат същите параметри като загубените, но също и с допълнителен пакет от социални мерки от страна на "Мини Марица-изток". Периодът за компенсация чрез социален пакет трябва да бъде две години, защото планирането и развитието на имота - например, една нова градина - не винаги могат да бъдат успешно начинание веднага след започването на ново място, разясняват природозащитниците.

Сдружението предлага мерките за обезщетение да включват:

- Подпомагане с транспорт на вещи при преместване, с паричен лимит до 3 хил. лв.
- Подпомагане със средства на извършването на подобрения и ремонти по новия имот, с лимит 12 хил. лева .
- Осигуряване на компенсация за причинени неимуществени вреди от 50 лв. на месец за последните минимум осем години назад, като съответстваща на разходите за транспорт и осигуряване на елементарни нужди за хората , принудени да чакат реалистична ценова оферта през това време.
- Компенсация за загуба на икономически продукт поради наближаването на мините – например, за пчеларите , които трябва да преместят кошерите си и ще бъдат обезщетени според продукцията от последните години , за собственици на земя, загубили имотите си , които са им носили рента и натурално производство под формата на фуражи за изхранване на домашни животни като крави , прасета , овце и птици . Сдружението предлага при тези казуси компенсациите да се преговарят индивидуално и при сериозна обосновка на загуба на доход.

Дневник