По повод изтеклите на сайта на Инспектората на Висшия съдебен съвет лични данни на съдията Мирослава Тодорова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да бъде изслушан от Съдийската колегия на ВСС главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Тя да бъде поканена за тази цел на следващото заседание на Съдийската колегия на 23 юли, се казва в съобщение на Върховния касационен съд.

Главният инспектор следва да изясни обстоятелствата по случая за допуснатото нарушение – неспазване на изискванията на Закона за личните данни спрямо магистрат, както и може ли да се търси тенденциозност в заглавието на файла с декларацията на съдия Мирослава Тодорова, пише също в съобщението на ВКС.

Както вече стана известно, файлът с имуществената декларация на съдия Тодорова е озаглавен MIROSLAVA STEFANOVATODOROVA NE SE CHISTIIIIIII" и това породи множество въпросителни и хипотези за смисъла на израза.

Позиция на Инспектората на ВСС: Допуснат е технически пропуск

След като от "Връзки с обществеността" на Инспектората на ВСС дълго не отговаряха по телефона, към края на работния ден оттам е разпространена позиция на институцията, която в "Дневник" не е получена, не е публикувана и на сайта на ИВСС. Според информация на "24 часа", от ИВСС обясняват, че е допуснат пропуск, като е публикуван работният файл на имуществената декларация на съдия Тодорова, а не окончателният вариант със заличените данни. По тази причина името на файла е в работен вариант. Взети са всички административни мерки за установяване на причината за допуснатия пропуск, извършва се проверка и в зависимост от резултатите ще се предприемат съответните действия, обясняват от институцията, ръководена от главен инспектор Теодора Точкова. А в съответствие с регламентите на ЕС и Закона за защита на личните данни ще бъде сезирана Комисията за защита на личните данни и ще бъде уведомена съдия Мирослава Тодорова в законовия срок.

Прави впечатление, че в позицията на ИВСС се говори само за съдия Тодорова, а бяха публикувани личните данни и на членовете на семейството й. От отговора не става ясно и какво означава "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".

Магистрати са коментирали пред "Капитал", че остава абсолютна загадка какво е налагало някой да "работи" по декларациите впоследствие, още по-малко да чисти нещо от тях. Полетата с лични данни можели да се заличават автоматично и не е необходима човешка намеса.

Дневник