Хомосексуална двойка от Нови сад отправи съдебен иск да бъде признато еднополовото съжителство. Това е първият подобен случай в страна, която на Запад е критикувана за нивото на защита правата на малцинствата и ширеща се хомофобия, съобщи Фондация "Томпсън Ройтерс".

Сърбия спря през 1994 г. преследването на хомосексуалните сексуални връзки и през 2010 г. забрани дискриминацията в образованието и на работното място според сексуалната ориентация. Но в първата страна в Централна и Източна Европа с хомосексуален премиер хората от ЛГБТ общността се страхуват да заявят открито ориентацията си, за да не изгубят работата си и да не бъдат преследвани. Според сръбската православна църква хомосексуалният секс е равносилен на кръвосмешение.

Арпи Аветисян от ILGA-Europe, регионална организация за защита правата на ЛГБТ малцинството, коментира, че двойката жени от Нови сад едва ли ще спечелят дело в сръбски съд. Техният адвокат Марияна Майсторович казва, че случаят може да стигне до Европейския съд за правата на човека, където през 2015 г. в дело срещу Италия бе признато правото на гражданско съжителство на еднополови двойки. Според нея ще са нужни 3-5 години съдебни спорове, ако случаят стигне до съда в Страсбург.

Проект за промени в Гражданския кодекс на Сърбия предлага еднополовите двойки да получат право на обща собственост, но още се спори за това дали да имат права да осиновяват деца, например, казва Олга Цвеич-Янчич, бивш преподавател по право.

При отсъствие на равни права еднополовите двойки трудно могат заедно да купят имот, да вземат кредит или да се посещават в болницата, както е позволено на роднини, обяснява 27-годишната Йелена Дубови, мениджър в ИТ компания. Те е единият от ищците, а другият е 29-годишната ѝ партньорката Сунчица Копунович. Двете имат връзка от 4 години, а през 2016 г. Дубови ѝ предложила да заживеят като двойка.

През април 2019 г. двете опитали да регистрират в общината в Нови сад граждански съюз (другият термин в ЕС е регистрирано партньорство). В общината им отговорили, че в Сърбия могат са регистрират брак само между мъж и жена и ги върнали, разказва адвокатът им.

"Не ни е страх, писна ни да се крием какви сме, а в действителност в това няма нищо лошо", казва Дубови за "Томпсън Ройтерс". "Ние просто се обичаме и това е абсолютно нормално нещо."

Нови сад - вторият по големина град в Сърбия - проведе тази година първото си прайд шествие за правата на ЛГБТ общността. През февруари партньорката на премиера Бърнабич роди момче. Словения и Хърватия легализираха еднополовите партньорства, това обмислят да направят и Черна гора и Босна и Херцеговина.

Дневник