"Левски" се класира за втория предварителен кръг в Лига Европа, след като постигна втора поредна победа над словашкия "Ружомберок". Сините спечелиха с 2:0 на своя "Георги Аспарухов" в среща, която повече приличаше на контрола заради липсата на публика поради наказание. Тимът продължава напред с общ резултат 4:0.

Попаденията отбелязаха Давиде Мариани още преди почивката, както и резервата Дени Алар в добавеното време.

Както и в първия мач в Словакия "Левски" действаше предпазливо, без да упражнява масиран натиск срещу съперника си. Тимът преодолява първия кръг в надпреварата за пръв път от 2017 г. насам. За съперник в следващата фаза "Левски" ще има АЕК (Ларнака) или молдовския "Петрокуб".

Единствените зрители на срещата бяха около 350 деца до 14 години. Според правилата на УЕФА е позволено деца да присъстват на срещи въпреки наказанието за лишаване от публика.

Треньорът на "Левски" Петър Хубчев предприе една промяна сред титулярите и заложи на Станислав Костов, който се завърна след наказание. Голмайсторът поведе атаката, подпомаган от Станислав Иванов и Паулиньо.

Въпреки домакинството предимство "Левски" започна по-плахо и разчиташе на контраатаки. Българският състав лесно даде инициативата на своя съперник, а до 20-ата минута "Ружомберок" пропусна два добри шанса. Първоначално Милан Миятович трябваше да се намесва при удар от около 20 метра, но се справи добре.

След това "Ружомберок" проби по десния фланг без никакъв проблем, а топката беше върната към Гал-Андрезли, който стреля над вратата.

Все пак в 33-ата минута "Левски" стигна до гол, отбелязан от Давиде Мариани. Станислав Иванов беше изведен сам срещу вратаря, но изстрелът му беше избит. Швейцарецът Мариани беше наблизо, като притича и без проблем реализира от около 10 метра.

До края на първата част сините поискаха и нарушение срещу Иван Горанов около границата на наказателното поле. Треньорът Хубчев изпусна нервите си и при един спор със съдията за неотсъден фаул срещу Паулиньо.

След почивката нервите на терена взеха връх, като имаше остри влизания и от двете страни. Няколко пъти халфовете на сините проявяваха излишни грубости, а словаците си връщаха.

Час след началото на мача Петър Хубчев започна да прави и промени, като извади Станислав Костов и сините заиграха без чист нападател. Това донесе повече позитиви, като бързите Станислав Иванов и влезлият Здравко Димитров имаха много празни пространства.

Няколко пъти сините пропуснаха изгодни шансове да се разпишат за втори път. "Ружомберок" също имаше своите шансове да изравни, но при далечни удари и контраатаки словаците не уцелиха вратата на Миятович.

За "Левски" най-големият пропуск направи резервата Здравко Димитров. Той се измъкна зад защитата в 75-ата минута, но стражът на словашкия тим се справи.

В края на мача дебют за сините направи и Дени Алар, който беше привлечен от "Рапид" (Виена). Австриецът лекуваше контузия след трансфера си и срещу "Ружомберок" облече синята фланелка за пръв път. Нападателят не се нуждаеше от много време, за да вкара първия си гол за сима, като го стори в продължението.

Алар вкара с красив удар от въздуха след подаване на Хали Тиам.

Дневник