Юни 2019 г. е бил най-горещият от 140 години насам, като глобалната температура на планетата е надхвърлила средните за ХХ век 15.5 градуса по Целзия за шестия месец от годината.

Това означава, че за 414-ти пореден месец температурите са над средните за миналия век и че 9 от десетте юни с най-високи температури, откакто се води статистика, са се случили от 2010 г. насам. Специално за юни това е 43-ят пореден най-горещ шести месец, откакто се водят отчети от 1880 г.

Данните са на американската агенция за океанографски и атмосферни изследвания (NOAA), разпространени в четвъртък.В Европа, Азия и Африка са регистрирали най-горещият юни в историята. Европа стана особено известна с дошлата от Африка гореща вълна, заради която в определени дни температурите надхвърляпха значително обичайните данни. Във Франия регистрираха безпрецедентните 46 градуса по Целзий, но много топло бе още в Централна и Източна Европа, Северна и централна Русия, Североизточна Канада и южните части на Южна Америка.

Рекорд от 2016 г. беше изравнен в световния океан (над средномесечните средни 16 градуса), а в Антарктида морският лед се сви до най-малката площ в историята на измерванията - под 8.5% от средния показател за периода 1981-2010 г.

Според NOAA няма никакъв шанс 2019 г. да не привърши като най-горещата година в историята.

Това според агенцията е поредният повод правителствата да започнат колективни действия за ограничаване последващи засилване на последиците от промените в климата. "Спешно трябва да се предприма действия на световно, хедерално, щатско и местно ниво за намаляване на замърсяванет оот изкопаеми горива и защита и възстановяване на естествено съхраняваният въглерод", заяви д-р Фил Дъфи, изследовател на климата и президент и изпълнителен директор на изследовтелския център Woods Hole.

Тази седмица сдружението Съюз на загрижените учени разпространи доклад, според който горещите вълни, връхлитащи САЩ, Европа и други части, вероятно ще стават все по-лоши, посочва "Ройтерс". В текста се твърди, че към средата на века е вероятно броят на дните с температури над 41 градуса в САЩ да се увеличи над 4 пъти до 24 на брой. В края на века броят им може да стигне 40.

"Ако не се предприеме нищо за глобално намаляване на емисиите, в края на ХХI век в части от Флорида и Тексас сборно поне 5 месеца от годината усещането ще е, сякаш максималните температури надхвърлят 38 градуса. В повечето от тези дни температурата ще надхвърля 40.5 градуса по Целзий."

Днвеник