Американският президент Доналд Тръмп обяви, че боен кораб на Съединените щати е свалил безпилотен апарат на Иран, представлявал заплаха за плавателния съд, предаде "Ройтерс".

По думите на Тръмп дронът е бил заплаха, тъй като прелетял на по-малко от 1000 ярда (малко над 910 м) от десантния кораб USS Boxer и той предприел "отбранителни действия". След инцидента и други трябва да осъдят ислямската република, за да няма заплаха за цивилните и военни съдове в района, нито за екипажите им.

"Това е последното от много провокативни и враждебни действия на Иран срещу плавателни съдове в международни води," каза Тръмп пред репортери, предаде "Вашингтон пост". "САЩ си запазват правото да защитят военните, обектите и интересите си и призовават всички страни да осъдят опитите на Иран да наруши свободата на корабоплаването," продължи той. Вашингтон обвинява Техеран за атаки срещу поне шест танкера в района от май насам.

Инцидентът става седмици след като Революционната гвардия на Иран свали американски дрон, като твърдеше, че е прелетял във въздушното пространство на ислямската република. САЩ твърдят, че той се е намирал в неутрални води, а Тръмп се отказа от въздушен удар срещу Иран с потенциални жертви в последния момент.

Вчера Иран обяви, че танкер е задържан край един от по-малките му острови за контрабанда на петрол. САЩ поискаха той да бъде освободен.

Дневник