В продължение на 15 години Леброн Джеймс доминира в Националната баскетболна асоциация (НБА) и с това си заслужи правото да бъде наричан един от най-великите играчи в историята. Възрастта на крилото на "Лос Анджелис лейкърс" обаче напредва и не са далеч годините, когато НБА ще търси своята нова емблема.

В момента в шампионата играят някои изумителни таланти, но от НБА не се ограничават само с наличните звезди, а вече започват търсене по света, с което да открият своите нови играчи. Това обаче не се прави по традиционния начин със скаути и съгледвачи, а чрез мобилно приложение.

Платформата HomeCourt (домашен корт) е приложение, което може да се ползва на телефони и таблети, като може да служи на професионалисти и на пълни аматьори. Мобилното приложение стана официален партньор на НБА, като сътрудничеството има три основни цели: да увеличи фенбазата на баскетбола по света, да накара повече деца да играят с оранжевата топка, както и да открият повече таланти в пазарите, които не са толкова развити.

"С това приложение вече не се налага да изпращаме скаути по целия свят, за да откриват деца. Младите могат сами да се обозначат на картата и по този начин да бъдат забелязани", каза Андрю Яфе, който е вицепрезидент на НБА и отговаря за глобалната политика на организацията.

НБА дори се включи в разработването и в разширяването на това приложение с парична сума. Един от отборите от Лигата "Филаделфия 76ърс" също е сред партньорите и благодарение на това може да избира играчи с предимство спрямо останалите.

HomeCourt има своя свободна и платена версия. В приложението всеки човек задава своите физически данни, а то се грижи, за да регистрира неговите постижения, като води статистика. В HomeCourt има и опция с предизвикателства, при която приятели могат да се съревновават със своите постижения.

HomeCourt ще бъде полезно и за отборите, които ще го ползват, за да откриват таланти.

"Най-добрите със сигурност ще бъдат канени на лагери в отборите от НБА. В момента приложението позволява на отборите, които го закупят могат да правят анализ на даден човек за неговите физически данни - разтег на ръцете, отскок и други", добавят създателите.

В дигиталната ера създателите на приложението вярват, че могат да обединят най-доброто от традиционния спорт и новите технологии, за да постигнат желан резултат. Ще доведе ли обаче той до намирането на нови звезди е още рано да се каже.

Дневник