"Дълбоко не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже някой колко е велик. Ако е организирано отвътре, от страната, това има за цел да клати правителството. Ако е организирано отвън, има за цел да се клати държавата".

Така вицепремиерът Томислав Дончев определи в ефира на Би Ти Ви ситуацията с изтеклите лични данни на над 5 млн. българи и фирми от Националната агенция за приходите (НАП).

"Това, което се е случило, е много тежък инцидент. От категорията на най-тежките е. По-лошо би било само, ако някой бе заличил или променил данните", каза Дончев.

Той обясни, че не би искал да прави прибързани констатации, но всичко, което се случва, го кара да мисли по този начин. "За това не се говори, но това не е единствената атака през изминалата седмица", каза вицепремиерът.

Дончев каза, че са правени одити и тестове на всички критични системи. "Но едно е данните да се съраняват за вътрешно ползване, друго е да се ползват за външен достъп за електронни услуги на гражданите. Това ги прави много уязвими", коментира още той.

"Киберсигурността е едно безкрайно състезание, не искам да го наричам война. Опити за кибератаки имаме редовно, особено през последната седмица 4 или 5 институции бяха обекти на опити за пробив", съобщи вицепремиерът.

Той каза, че е проверил дали данните му са изтекли от НАП и резултатът е показал, че има "фрагментарна информация" за него. "Това, което присъства е, че съм свързано лице със сина си, както и ЕГН-то ми. Мисля, че има данни за боновите ми книжки от масовата приватизация", обясни Дончев.

По думите му, от тук нататък първото най-важно е да се направи анализ на изтеклите данни, да се анализира потенциалът на информацията. Освен това той подчерта, че държавата дължи отговори, защото хората са притеснени дали някой няма да злоупотреби с данните им. "Трябва да върнем доверието на хората в електронните услуги", обясни вицепремиерът.

Друг въпрос, който също очаква отговор, е какво трябва да се направи подобни инциденти да не се случват или да се случват възможно най-рядко.

"Нека видим "геометрията на вината" – трябва да се направи кой какво е свършил и кой какво не е. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината", допълни Томислав Дончев.

Според него, един от изводите е, че държавата трябва да харчи повече пари за киберсигурност. В момента се отделя бюджет от около 5 млн. лв. годишно за киберсигурност за системите на държавната администрация, което е недостатъчно. "Ще трябва да инвестираме повече", допълни вицепремиерът.

Дневник