Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Това съобщи БиТиВи, позовавайки се на правителствената пресслужба. При първото гласуване на нейната кандидатура българският посланик в ЕС е гласувал "против".

Пред "24 часа" премиерът потвърждава, че Кьовеши има подкрепа за поста, но "при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително". Изданието пише още, че България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит.

"Късно ви е за смяна на позицията за Кьовеши, г-н премиер". Това написа в социалната мережа Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод позицията на премиера.

"Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли?", коментира в публикацията Нинова.

"Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията, г-н премиер. Време ви е за притеснения" смята още тя.

Нинова каза, че е подкрепяла кандидатурата на Кьовеши и преди, и сега, макар че заради това е срещнала много критика "и от свои, и от други".

"Продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех!", пише Корнелия Нинова.

Преди няколко дни се разбра, че Франция също ще застане зад кандидатурата на Кьовеши. Ходът дойде, след като президентът Еманюел Макрон спечели много от преговорите за разпределянето на висшите постове в ЕС - начело на Европейската централна банка застава сънародничката му Кристин Лагард, а на Европейския съвет - либералът Шарл Мишел. Системата на "водещия кандидат" за председател на Еврокомисията се провали и начело на ЕС вече е германката Урсула фон дер Лайен, за която се говори, че е предложена именно от него.

Европейската прокуратура ще има правомощия да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС. Тя ще действа на територията на 22 страни членки на ЕС, които подкрепиха идеята за създаването ѝ, сред които и България. Целта на новата институцуия е подобряване на разследванията на измами с европейски средства.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори.

Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското правителство, което председателстваше Съвета на ЕС през първата половина от годината, активно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, така и чрез съдебни обвинения и разпити за антикорупционната ѝ дейност.

Дневник