Единият от собствениците на "ЦСКА-София" Христо Стоичков увери, че клубът ще има нов стадион на всяка цена. Той намекна, че съоръжението ще бъде съобразено с подробния устройствен план в Борисовата градина.

"ЦСКА нов стадион ще има. Никой няма да къса детелинки, няма да реже дървета. Каквото искат да си говорят разни архитекти. Ще говоря и с Гриша Ганчев. Това е пътят. ЦСКА трябва да има нов стадион и ви обещавам, че ще има", каза Стоичков при гостуването си във фенклуба на червените в Панагюрище.

Според плана ново строителство в очертанията на националния стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия" се допуска само "модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки" и не се разрешава изграждането на нови или разширяването на сегашните спортни игрища, внасянето на нови архитектурни обеми, както и промяна на параметрите на застрояване.

В началото на юли министърът на спорта Красен Кралев заяви, че стадион "Българска армия" може да бъде модернизиран, без промените да засегнат плана в Борисовата градина. Той допълни, че работи съвместно със Столична Община и ръководството на ЦСКА по въпроса, като по думите му с премахването на лекоатлетическата писта капацитетът може да се увеличи почти двойно, като в момента съоръжението побира малко над 22 хиляди зрители.

В края на май ЦСКА представи проект за нов стадион с 28 хиляди места, който е съобразен с изискванията в Борисовата градина. Наскоро собственикът на червените Гриша Ганчев каза пред "Капитал", че от клуба са готови да дадат сериозен отпор на всякакво друго развитие, което не позволява изграждането на нов стадион.

"Няма друг вариант. Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде", каза Ганчев.

Тогава той потвърди, че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. В момента стадионът е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).

Дневник