Невероятното представяне на френските колоездачи в Тур дьо Франс продължи и в 14-ия етап на състезанието, след като Тибо Пино спечели етапния успех. Лидерът на FDJ покори легендарната височина Турмале на 2215 метра и взе своята трета етапна победа в Тура.

Макар да беше изкачена за 83-и път в историята, Турмале предложи едва трети финал в Тура след 1974 и 2010 г. Пино беше най-силен от водещата група и завърши с шест секунди пред Жулиан Алафилип. Колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" остава начело в генералното класиране и дори увеличи аванса си.

След 14 етапа Алафилип води с 2.20 пред Герант Томас. Шампионът от 2018 г. загуби още 36 секунди и вече е на 2.02 зад носителя на жълтото трико.

"Това е най-голямата победа в моята кариера. Невероятно е да спечеля на Турмале в толкова силна група. Бях много ядосан след предишните етапи, в които загубих време и това ме изведе до успеха. Отборът ми беше невероятен", каза 29-годишният Пино след етапа.

Денят беше белязан от много агресивно каране от "Мовистар" и FDJ, и загуба на някои от фаворитите. Ромен Барде (AG2R) се сбогува с надеждите си за успех, като загуби повече от 20 минути. Адам Йейтс от "Мичълтън Скот" също не успя да остане с най-добрите, а Найро Кинтана загуби повече от 3 минути.

На Турмале имаше много високо темпо и малко атаки от лидерите, но в последен километър останаха съотборниците от "Инеос" Герант Томас и Еган Бернал срещу Пино, Алафилип, Стивън Краусвайк ("Йъмбо Висма"), Микел Ланда ("Мовистар"), Емануел Бухман ("Бора") и Ригоберто Уран (EF). Томас загуби контакт с групата и не успя да следва атаките в последния километър, като това се случи и с Уран.

Пино беше най-силен, като 200 метра преди финала атакува Алафилип и Краусвайк, които останаха на шест секунди. Бухман пресече финала на осем с Бернал, а Ланда на 14.

Французинът качи 19-километровата височина за 51.15 минути, което е сред най-добрите постижения в последните години. Пино спечели и пред погледа на френския президент Еманюел Макрон, който беше гост на етапа.

В генералното класиране зад Алафилип и Томас е Краусвайк. Холандецът има пасив от 2.14 минути. В топ 10 са още Бернал (+3), Бухман и Пино (+3.12), Уран (+4.24), Якоб Фулсанг (+5.22), Алехандро Валверде (+5.27) и Енрик Мас (+5.38). Ланда е 11-и на 6.14 минути.

Дневник