Бърнард Томич загуби обжалването на глобата, наложена му заради поведението му в мача от първия кръг на "Уимбълдън". Австралиецът беше лишен от премията си за участие на стойност 45 хиляди паунда след решение на организаторите, че нарочно не е положил достатъчно усилия, за да се противопостави на съперника.

Бордът на турнирите от Големия шлем отказа да отмени глобата и разкритикува държанието на Томич. Той загуби с 2:6, 1:6, 4:6 от Жо-Вилфред Цонга за 58 минути игра, като това беше най-краткият мач в турнира от 2004 г., като впоследствие заяви, че не е чувствал добре физически по време на мача.

"Прегледът на неприемливото ви поведение при предишни участия в Големия шлем дава малки основания за промяна. Във вашия случай съм сигурен, че ще се съгласите, че няма исторически доказателства, които да продкрепят теорията, че можете да промените поведението си", каза Бил Бебкок, директор на борда на турнирите от Големия шлем.

На Томич ще му бъдат опростени 25% от глобата, ако не бъде наказван в някои от следващите осем участия в надпревари от Шлема. Бебкок изрази съмнение, че австралиецът ще спазви правилата за това време, докато 26-годишният тенисист е готов да обжалва решението на по-висока инстанция.

"Не ми пука за тези 25%, а за това да се взимат правилните решения за тенисистите в бъдеще", заяви Томич.

Това не е първият път, в който австралиецът има проблеми с поведението си на корта. През 2017 г. Томич беше глобен 15 хиляди паунда за инсцениране на контузия при загубата си в първия кръг от Миша Зверев. След мача австралиецът заяви, че е бил отегчен.

През 2012 г. Томич отново беше обвинен в спекулативна игра при загубата си на US Open от Анди Родик. Австралиецът държи рекорда за най-бърза загуба в турнир от сериите "Мастърс" 1000. Тя дойде в Маями през 2014 г., след поражение с 0:6, 1:6 от Ярко Ниеминен в мач, продължил едва 28 минути.

Дневник