Авиокомпанията "Бритиш еъруейз" спира за седем дни полетите си до египетската столица Кайро. Причините са свързани с повишен риск от терористично нападение срещу авиацията, съобщи Франс прес.

Пасажерите на лондонското летище Хийтроу, които трябваше да излетят за Кайро, бяха изненадани, че полетът им е отменен. Те коментират, че нямат информация за алтернативни полети и са притеснени.

Решението на "Бритиш Еъруейз" е свързано с мерки за сигурност, но авиокомпанията не уточнява какви са те. "Постоянно преразглеждаме мерките си в областта на сигурността във всички летища по света и спряхме полетите към Кайро за седем дни като предпазна мярка с цел извършването на по-задълбочена оценка", се казва в изявление на британската компания.

На страницата на британското външно министерство се отправя предупреждение към пътуващите към Египет за "повишен риск от терористично нападение срещу авиацията".

Лондон съветва да се избягват всички полети, освен най-наложителните, към или от курорта Шарм ел Шейх. "Въведени са допълнителни мерки за сигурност за полетите от Египет към Великобритания", добавя британската дипломатическа служба.

"Много вероятно е терористи да се опитат да извършат атентат в Египет и вероятно имат намерение и възможност да нападнат самолети", предупреждава външното министерство.

Най-голямата опасност е на полуостров Синай, но "терористите са активни и в континентален Египет, включително в столицата", пише още в съобщението.

Германската авиокомпания "Луфтханза" също отмени полетите си до Кайро, но само за вчера, а днес те вече са възстановени.

Египетските власти съобщиха, че са в постоянен контакт с британското посолство и с представителството на Бритиш Еъруейз в Кайро. Освен това, Египетските авиолинии пускат допълнителни полети към Лондон.

Дневник