Седмица преди края на Тур дьо Франс ситуацията в генералното класиране се заплете, след като убедителният лидер Жулиан Алафилип изгуби време. За пръв път от началото на състезанието и откакто облече жълтата фланелка колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" изпита затруднения и всичките му преки конкуренти се възползваха.

Последният етап преди почивката предложи ново Пиренеиско изпитание с дължина 185 километра между Лиму и Фоа, като завършваше на височина от първа категория Пра д’Алби (11.8 км с 6.9%).

Саймън Йейтс спечели етапа, като беше част от откъсналата се група. Британецът последен остана от нея и не беше застигнат до самия финал, за да вдигне победоносно ръце за втори път от началото на Тура. Йейтс спечели и първия Пиренеиски етап, който беше в четвъртък. Колоездачът на "Мичълтън Скот" беше свободен да атакува, след като неговият брат близнак Адам загуби време за втори пореден ден и вече не е в битката за генералното класиране.

Йейтс направи победната си атака 8 км преди финала и се откъсна от Симон Гешке (ССС), като не беше стигнат до финала.

Интересно беше в групата на фаворитите, където имаше много атаки. Още от предпоследната височина, близо 40 км преди финала се откъсна Микел Ланда. Баскът натрупа аванс и в преходните километри между двете изкачвания имаше за помощници двама свои съотборници от "Мовистар" - Марк Солер и Андрей Амадор. Ланда започна да се изкачва по финалната височина на минута зад Йейтс и на минута пред групата на жълтата фланелка.

На Пра д’Алби Тибо Пино беше най-активен и близо 4 км преди финала се откъсна. Първоначално той беше последван от Еган Бернал ("Инеос"), Емануел Бухман ("Бора") и носителят на жълтата фланелка Алафилип, но успя да остане сам след ново ускорение.

От фаворитите най-губещ се оказа Алафилип. Той беше настигнат от Герант Томас, а в последните 2 км атакуван отново, за да изостане и от тази група. Пино завърши втори на финала само 33 секунди зад Йейтс, като спечели 6 секунди бонификация. С него пристигна и Ланда, който взе четири.

На 51 секунди зад етапния победител завършиха Бухман и Бернал, а Герант Томас пристигна със Стивън Краусвайк и Алехандро Валверде на 1.22 минути. Алафилип загуби 27 секунди от най-близкия си преследвач Томас.

След 15 етапа авансът на французина е 1.35 минути пред лидера на "Инеос". На 1.47 е Краусвайк, а Пино е само с три секунди зад холандеца. Французинът, който спечели ден по-рано на Турмале, се изкачи с две позиции.

Пети и шести са Бернал и Бухман на 2.02 и 2.14 минути. Зад тях са съотборниците в "Мовистар" Ланда (+4.54) и Валверде (+5.00). В топ 10 остават Якоб Фулсанг и Ригоберто Уран, които са на 5.27 и 5.33.

Етапът беше много тежък, с висока средна скорост от началото, което доведе до проблеми за част от кандидатите за топ 10. Адам Йейтс пристигна на повече от 24 минути зад своя брат близнак, а Енрик Мас, който започна етапа в топ 10 само на 5 минути зад съотборника си Алафилип, завърши на едно от последните места с изоставане от 31 минути.

В понеделник е вторият почивен ден в Тура. Състезанието се подновява във вторник с етап от 177 км около Ним.