Григор Димитров загуби още една позиция в световната ранглиста преди началото на сезона на твърди кортове. Българинът, който през тази седмица започва участието си в надпреварата в Атланта, която е от сериите АТП 250, вече е №53 в ранглистата.

Активът на Димитров е 952 точки. Той отстъпва заради изкачването с девет позиции напред на Леонардо Майер от Аржентина, който вече е №51.

Най-големият скок в ранглистата прави чилиецът Николас Джари, който е 38-и, изкачвайки се с 26 позиции. Сърбинът Душан Лайович бележи прогрес от 10 места и вече е №26 в света. В Топ 10 има само една промяна, като Данийл Медведев и Фабио Фонини разменят местата си. Руснакът става 9-и, а Фонини е последен в първите 10.

Лидер е Новак Джокович с 12 415 точки, следван от Рафаел Надал (7945) и Роджър Федерер (7460).

Димитров трябва да започне участието си в Атланта във вторник, като за съперник в първи кръг ще има квалификанта Кевин Кинг. Представителят на САЩ е 405-и в световната ранглиста и е на 28 години. За да стигне до основната схема, Кинг победи Райън Харисън.

В сезона на твърди кортове Димитров ще участва още в Лос Кабос (Мексико), мастърсите в Канада и Синсинати, както и в последния турнир от Големия шлем US Open. Той има да защитава 280 точки в следващите надпревари.

При дамите Виктория Томова направи скок от 71 места след титлата си в Биариц. Тя спечели във френския град и вече е №178, като отново е първа сред българките в ранглистата. Сесил Каратанчева е №218, Елица Костова 227, а Изабелла Шиникова е на 229-о място.

Лидер е Ашли Барти пред Наоми Осака и Каролина Плишкова.

Дневник